LJUDSKA PRAVA

UN o ratu u Siriji: ‘Sudbina desetaka tisuća sirijskih zatvorenika je nacionalna trauma‘

Vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada opovrgnula je brojne prethodne optužbe Ujedinjenih naroda da je počinila ratne zločine
 Anwar Amro/AFP

Sirijske vlasti zatvarale su desetke tisuća tijekom deset godina rata, a mnogi od njih bili su mučeni, silovani ili ubijeni, što se može okvalificirati kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, rekli su u ponedjeljak istražitelji UN-a.

Pobunjeničke skupine među kojima su Slobodna sirijska vojska, Hayat Tahrir al-Sham (HTS) te tzv. Islamska država (ISIL) također su nezakonito zatvarale ljude, mučile ih i ubijale civile, kazali su.

"Sudbina desetaka tisuća žrtava koje su snage sirijske vlade samovoljno zatvarale ili im se otkako su ih odvele gubi svaki trag, a u manjem obimu to su činili ISIL i HTS te druge oružane skupine, i dalje je nepoznata u sukobu koji traje sada već deset godina", navode istražitelji u najnovijem izvješću.

Pitanje zatvorenika je "nacionalna trauma" koja će desetljećima progoniti sirijsko društvo, navodi se.

Vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada opovrgnula je brojne prethodne optužbe Ujedinjenih naroda da je počinila ratne zločine i tvrdi da njezin režim nije mučio zatvorenike.

Istražno povjerenstvo Sirije, koje predvodi Paulo Pinheiro, pozvalo je da budu procesuirani počinitelji na svim stranama i zauzela se za osnutak međunarodnog mehanizma za lociranje nestalih osoba ili njihovih posmrtnih ostataka, ponekad zakopanih u masovnim grobnicama.

Istražitelji su pozdravili odluku njemačkog suda u gradu Koblenzu koji je prošli tjedan osudio bivšeg pripadnika Asadovih snaga sigurnosti na 4,5 godina zatvora zbog mučenja civila, a riječ je o prvoj takvoj presudi za zločine protiv čovječnosti počinjene u deset godina dugom sirijskom građanskom ratu.

Sirija trpi duboku gospodarsku krizu, pad nacionalne vlaute i eksplozivnu inflaciju. Međutim, borbe su uglavnom prestale i Asad je preuzeo kontrolu nad većim dijelom zemlje zahvaljujući snažnoj ruskoj vojnoj podršci.

"Sigurnosne snage sirijske vlade odgovorne su za masovne nestanke ljudi, za sijanje straha, gušenje i kažnjavanje svakog neposluha tijekom deset godina", navodi se u izvješću.

UN-ovi istražitelji obavili su 2658 intervjua, uključivo s bivšim zatvorenicima, koristili su se službenim dokumentima, fotografijama i satelitskim snimkama kako bi dokumentirali zločine u više od 100 kaznionica kojima su upravljale sirijske snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15