HUMANITARNA POMOĆ

UN obnovio dostavu pomoći Siriji, prepolovio trajanje operacije

 Ilustracija / AFP

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je obnovilo nastavak šest godina duge operacije isporuke humanitarne pomoći milijunima sirijskih civilima, ali broj graničnih prijelaza je prepolovljen, a dozvola dana za šest mjeseci umjesto godine dana kako bi se izbjegao ruski veto.

Petnaestočlano vijeće dopustilo je nastavak isporuke prekogranične humanitarne pomoći milijunima sirijskih civila iz dvaju mjesta u Turskoj, no odbacilo je isporuke iz Iraka i Jordana.

Nadalje, Vijeće je produljilo operaciju dostave pomoći samo za šest mjeseci, umjesto na godinu dana.

Rusija i Kina bile su suzdržane, a zbog razvodnjavanja teksta rezolucije apstinirale su Sjedinjene Države i Velika Britanija. Ostalih 11 članica glasalo je 'za' rezoluciju.

Da Vijeće sigurnosti nije u zadnjem trenutku postiglo dogovor, pomoć bi bila ukinuta jer je prijašnje odobrenje trebalo isteći u ponoć.

UN je rekao da se 2,7 milijuna ljudi na sjeverozapadu Sirije i 1,3 milijuna na sjeveroistoku zemlje oslanja na pomoć iz prekograničnih dostava.

Odobrenje Vijeća potrebno je jer sirijska vlada nije pristala na prekogranične isporuke pomoći.

Od 2014., rezolucijom se dopušta  UN-u da šalje pomoć u dijelove Sirije koji nisu pod kontrolom predsjednika Bašara al Asada preko dvaju graničnih prijelaza iz Turske na sjeverozapadu, jednog iz Iraka na sjeveroistoku i jednog iz Jordana na jugu, koje trenutno nije u upotrebi.

Rusija i Kina su prošlog mjeseca stavile veto na rezoluciju koja bi omogućila isporuke u daljnjih 12 mjeseci i dva centra u Turskoj i jednog u Iraku. To je bio 14. ruski veto na akcije povezane sa Sirijom od kada je sukob u toj državi buknuo 2011. godine.

Vijeće je također prošlog mjeseca glasalo o ruskom nacrtu rezolucije, ali bilo je samo pet glasova za, šest protiv i četiri suzdržana.

No, 1. siječnja zamijenjeno je pet članica Vijeća, pa neki diplomati smatraju da bi Rusija sada mogla imati veću podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2020 20:26