TEŠKE OPTUŽBE

UN optužuje Madura za zločine protiv čovječnosti: Dokumentirali dokaze o ubojstvima i mučenjima

U izvješću na 411 stranica spominju se zločini počinjenim s ciljem gušenja opozicije, uključujući sustavna i raširena pritvaranja
 Marcelo Garcia/Venezuelan Presidency/AFP

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro odgovoran je za teška kršenja ljudskih prava, uključujući zločine protiv čovječnosti, objavili su u srijedu istražitelji Ujedinjenih naroda.

U izvješću na 411 stranica, misija Ujedinjenih naroda u Venezueli dokumentirala je dokaze o zločinima počinjenim s ciljem gušenja opozicije, uključujući sustavna i raširena pritvaranja, nestanke osoba, mučenja, seksualno nasilje i ubojstva, počinjena od 2014. godine.

Postoje "utemeljeni razlozi" za vjerovati da su predsjednik, kao i ministri unutarnjih poslova i obrane, "naredili ili doprinijeli zločinima zabilježenima u ovom izvješću", napisali su UN-ovi stručnjaci.

Proteklih godina u Venezueli se bilježi pad vladavine prava i demokracije. Vlasti su zaobišle parlament u kojem je većinu preuzela oporba, te su proširile svoje ovlasti i stvorile veći pritisak na sudstvo, zaključuje se u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 10:23