ZABRINUTOST

UN optužuje Ukrajince i Ruse za strijeljanje ratnih zarobljenika: ‘Krajnje smo zabrinuti...‘

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za loše postupanje sa zarobljenicima koje se smatra ratnim zločinom
 Aris Messinis/Afp

Ujedinjeni narodi su u petak optužili ukrajinske i ruske snage za strijeljanje desetaka ratnih zarobljenika u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Krajnje smo zabrinuti zbog strijeljanja 25 ruskih ratnih zarobljenika i civila izvan borbe" i "15 ukrajinskih ratnih zarobljenika", rekla je Matilda Bogner, čelnica UN-ove misije za praćenje ljudskih prava u Ukrajini.

Po riječima Bogner, UN je dokumentirao ukrajinska smaknuća Rusa, "nerijetko počinjena odmah nakon zauzimanja na bojištu".

UN je upoznat s pet istraga koje vodi Kijev, a obuhvaćaju 22 žrtve, ali "nemamo informacija o bilo kakvu kaznenom progonu počinitelja" tih zločina, dodala je.

Glede strijeljanja 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje su počinile ruske snage "odmah nakon njihova zarobljavanja", 11 ih je počinila ruska paravojna skupina Wagner, rekla je još čelnica.

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za loše postupanje sa zarobljenicima koje se, od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., smatra ratnim zločinom.

Wagnerova skupina je na prvoj crti bojišnice u bitci za grad Bahmut, središte sukoba na istoku Ukrajine.

Početkom ožujka videosnimka navodnog ruskog strijeljanja ukrajinskog zarobljenika potresla je ukrajinsku javnost.

U studenom se Kremlj razbjesnio zbog dviju videosnimki navodnog strijeljanja desetak ruskih vojnika koji su se netom predali ukrajinskoj vojsci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 12:14