DVOSTRUKE MJERE

UN-ov apel Poljskoj: ‘Prekinite pritvarati izbjeglice iz Ukrajine, među njima ima i djece!‘

Među izbjeglicama ima i državljana trećih zemalja, često s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike, koji su studirali ili radili u Ukrajini

izbjeglice iz Ukrajine u Poljskoj

 Damien SIMONART/AFP

Poljske vlasti trebaju prestati pritvarati migrante kod granice s Bjelorusijom i zaustaviti svoj "veoma drugačiji" tretman ukrajinskih i neukrajinskih izbjeglica, rekao je u četvrtak posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Felipe Gonzalez Morales pohvalio je poljske vlasti i stanovnike za pružanje zaštite i pomoći za više od 2 milijuna ukrajinskih izbjeglica, primivši ih u svoje domove nakon početka ruske invazije.

No izbjeglice koje bježe iz Ukrajine, a nisu ukrajinskog podrijetla, suočene su s poteškoćama pri dobivanju boravišnih dozvola i skloništa te nemaju jednaku pravnu zaštitu, rekao je Morales.

Među izbjeglicama koje bježe iz Ukrajine ima i državljana trećih zemalja, često s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike, koje su studirale ili radile u toj zemlji, piše Reuters.

"Sa zabrinutošću bilježim da je taj pristup dvostrukih standarda doveo do osjećaja diskriminacije među državljanima trećih zemalja", priopćio je Morales nakon posjeta Poljskoj i Bjelorusiji od 12. do 25. srpnja.

Uz izbjeglice iz rata u Ukrajini, Poljska je od 2021. suočena i s pokušajima prelaska granica s Bjelorusijom desetaka tisuća izbjeglica, a većina njih je s Bliskog istoka i iz Afganistana.

Ta je kriza potaknula Poljsku da uspostavi izvanrednu zonu, izgradi ogradu i pokrene kampanju vraćanja migranata.

Morales tvrdi kako ih se "rutinski" pritvara u blizini granice, a da među njima ima i djece, što je kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

"Pozvao sam Poljsku da pritvaranje migranata koristi kao zadnju moguću mjeru kako bi time zaustavila praksu pritvaranja djece", rekao je pa pozvao vlasti da "odmah oslobode djecu bez pratnje, djecu s obiteljima, trudnice i pojedince s mentalnim poteškoćama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 13:57