StoryEditor
ŽALBENI PROCES

UN-ov sud odgodio žalbeni postupak protiv Ratka Mladića, ratni krvnik ide na operaciju

Ratko Mladić
 Sava RADOVANOVIC / AFP

UN-ov sud za bivšu Jugoslaviju, nasljednik Haškog suda (ICTY), objavio je u srijedu da se žalbeni postupak protiv bivšeg vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića odgađa zbog njegova zdravstvenog stanja.

Mladić treba obaviti operaciju kojom bi se uklonio dobroćudni polip na debelom crijevu, objavio je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (IRMCT), nasljednik Haškog suda.

Žalbeni postupak, koji je trebao početi 17. i 18. ožujka, odgađa se na rok od šest tjedana nakon operacije, rekla je u odluci predsjedavajuća žalbenog vijeća, sutkinja Prisca Matimba Nyambe.

"Balkanski koljač" osuđen je 2017. na doživotni zatvor zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u ratu u BiH 1990-tih godina.

Na presudu su se žalili i Mladić i tužitelji. Njegovi odvjetnici zatražili su od žalbenog vijeća da poništi presudu i oslobodi njihova klijenta, dok je tužiteljstvo ustrajalo da se Mladića proglasi krivim i za drugu optužbu za genocid.

Više od 20 godina nakon rata u kojem je poginulo više od 100.000 i raseljeno 2,2 milijuna ljudi, Mladić (77) je proglašen krivim po deset optužnica, uključujući genocid u Srebrenici gdje je vojska i policija bosanskih Srba 1995. ubila oko 8000 muslimanskih muškaraca i mladića.

No, oslobođen je optužbe za genocid u nekoliko drugih općina.

Optužen 1995., Mladić je uhićen nakon 16 godina bijega i prebačen u Den Haag, a prvostupanjski proces trajao je pet godina.

"Balkanski koljač" koji nikada nije priznao ni trunku krivnje, proglašen je krivim i za otmicu vojnika Ujedinjenih naroda i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseci za koje vrijeme je ubijeno 10.000 ljudi.

Žalbeni proces Ratku Mladiću održat će se pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, koji bi trebao dovršiti rad Haškog suda (ICTY) osnovanog 1993.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2020 06:30