DONESENA REZOLUCIJA

UN-ova Opća skupština od Rusije traži prekid rata u Ukrajini, pet država bilo je protiv

Ishod glasovanja dočekan je burnim pljeskom. Protiv rezolucije bile su Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Sirija
 Spencer Platt/Getty Images/Profimedia

Opća skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je donijela rezoluciju u kojoj "traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini" i za koju je glasovala 141 zemlja, pet je bilo protiv, a 35 se suzdržalo, među njima Kina, od ukupno 193 zemlje u toj organizaciji.

Ishod glasovanja dočekan je burnim pljeskom.

Pet zemalja koje su bile protiv rezolucije su Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Sirija.

Rezolucija, donesena nakon više od dva dana istupa za UN-ovom govornicom, traži od Moskve da "odmah, bezuvjetno i potpuno povuče sve svoje vojne snage" iz Ukrajine i "osuđuje odluku Rusije da podigne stupanj pripravnosti svojih nuklearnih snaga".

U tekstu koji je pripremila Europska unija u koordinaciji s Ukrajinom i uz stotinjak supokrovitelja, "najiskrenije se žali zbog ruske agresije na Ukrajinu" i potvrđuje se "njezina privrženost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti" te zemlje, zajedno s njezinim "teritorijalnim vodama".

Rezolucija pod nazivom "Agresija na Ukrajinu" poziva usto da se osigura neometan pristup humanitarnoj pomoći - dok se u Vijeću sigurnosti vode oštre rasprave o francusko-meksičkom nacrtu rezolucije na istu temu - i "žali zbog upletanja Bjelorusije" u napad na Ukrajinu.

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergij Kislicja osudio je netom prije, za govornicom UN-a, "genocid" koji Rusi provode u njegovoj zemlji, pozivajući međunarodnu zajednicu da "reagira" kako se ne bi ponovilo ono što je učinio Adolf Hitler.

image

Sergij Kislicja, ukrajinski veleposlanik u UN-u

Michael M. Santiago/Getty Images/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 05:00