RAT U UKRAJINI: UŽIVO

UN-ovi inspektori napokon stigli u nuklearku, Moskva prijeti Moldaviji: ‘Riskirate direktni sukob‘

Energoatom je priopćio da je blok pet u nuklearnoj elektrani Zaporižja zatvoren zbog granatiranja
 Genya Savilov/Afp

>>>>>> 14:59 - Finska je objavila kako će omogućiti 8.3 milijuna eura pomoći za buduću obranu Ukrajine, što će povećati ukupnu svotu na 92.3 milijuna.


14:07 - Ukrajinski Energoatom izvijestio je kako je delegacija IAEA-a napokon stigla u nuklearnu elektranu Zaporižja gdje će procijeniti rizik od radijacijske katastrofe.

Tim je na tri sata zaustavljen na ukrajinskoj kontrolnoj točki nakon što je planirana ruta granatirana. Ipak, stručnjaci su rekli da žele nastaviti put.

Izvjestitelj Reutersa vidio je da je tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao u velikom konvoju, a u blizini je bilo puno ruskih vojnika.

Posjet je vrlo važan jer je ovo po prvi put da su stručnjaci za atomsku energiju dobili priliku da pregledaju elektranu nakon što su je zaposjele ruske snage.

image
Genya Savilov/Afp
image
Genya Savilov/Afp
image
Genya Savilov/Afp
image
Genya Savilov/Afp

No anonimni ukrajinski izvor tvrdi da bi njihova misija mogla biti kraća nego što je planirano.

Naime, ruski dužnosnici kazali su kako očekuju da će posjet biti jednodnevan.

Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da je zbog ruskog granatiranja zatvoren jedan od samo dva preostala reaktora u pogonu, dok Moskva tvrdi da je spriječila pokušaj Ukrajinaca da zauzmu elektranu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva čini sve kako bi osigurala da elektrana sigurno radi i da inspektori IAEA-e mogu završiti svoju misiju.

Direktor IAEA-e Rafael Grossi rekao je novinarima ranije u četvrtak u gradu Zaporižja, 55 kilometara od nuklearke, da zna da su u tom području "pojačane vojne aktivnosti", ali i naglasio da će provesti plan da posjeti nuklearku i sastane se s njezinim radnicima.

Snimka prikazuje ruske snage kako prepraćuju inspektore.


13:29 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je Moldaviju da bi svakim ugrožavanjem sigurnosti ruskih trupa u Pridnjestrovlju riskirali direktni vojni sukob s Moskvom.

Lavrov je situaciju pritom usporedio s Južnom Osetijom kada su njihove mirovne snage napao bivši gruzijski predsjednik Saakašvili.

Rusija ima oko 1500 vojnika ‘koji čuvaju mir i stabilnost‘ u toj odcijepljenoj regiji koja je pod kontrolom separatista od 1992. godine kada je raspad Sovjetskog Saveza trigerirao konflikt.

Moldavija, s druge strane, želi da se ruske snage povuku iz Pridnjestrovlja koje je ekonomski ovisno o Rusiji, uključujući i o njihovom plinu.


13:10 - Kremlj je u četvrtak priopćio kako je zabrinut zbog moguće "provokacije" s ukrajinske strane u nuklearnoj elektrani Zaporižji, koja je pod ruskom kontrolom, uoči posjeta UN-ove misije za nuklearni nadzor.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za pokušaj sabotiranja misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u elektrani u južnoj Ukrajini, koja u četvrtak čeka zbog granatiranja u blizini elektrane.

"Zabrinuti smo zbog provokacije s ukrajinske strane, s obzirom na to da barbarsko i provokativno granatiranje nije prestalo", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.

Peskov je rekao da je Rusija spremna surađivati ​​s IAEA-om i da je zainteresirana za dolazak misije IAEA-e u elektranu.

Glasnogovornik IAEA-e rekao je da njihova misija čeka na ukrajinskoj kontrolnoj točki nakon novog granatiranja, ali je ostala odlučna u tome da dođe do objekta kasnije tijekom dana.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije u četvrtak da Rusija čini sve kako bi osigurala da elektrana, koju kontroliraju ruske snage, ali kojom upravlja ukrajinsko osoblje, radi sigurno.

Moskva i Kijev također se međusobno optužuju za granatiranje blizu nuklearne elektrane.


12:43 Započela je evakuacija stanovnika Mikolajiva nakon što su ukrajinske snage najavile protuofenzivu na jugu zemlje. Oni koji žele napustiti grad bit će prebačeni u lučki grad Odesu.


12:19 Glasnogovornik Kremlja rekao je da Rusija želi surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) prilikom njezina posjeta nuklearki Zaporižje.

Podsjetimo, Moskva i Kijev od jutra se međusobno optužuju za granatiranje područja blizu najveće nuklearne elektrane u Europi.

Proruski dužnosnik u regiji Zaporižje Vladimir Rogov rekao je da su tri ukrajinska zarobljenika uhvaćena tijekom napada na elektranu.

Tass prenosi izjavu Rogova koji je ustvrdio da su razine radijacije u nuklearki na normalnoj razini.


11:40 Čelnik Međunarodnog odbora Crvenog križa u četvrtak je pozvao na prekid sukoba kod okupirane ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, upozorivši da bi se tamo malo toga moglo učiniti u slučaju velike katastrofe.

„U slučaju nuklearne katastrofe bit će teško, ako ne i nemoguće, pružiti humanitarnu pomoć. Zato se borbe trebaju zaustaviti“, upozorio je Robert Mardini na konferenciji za medije tijekom posjeta Ukrajini.

„Taj scenarij bio bi golemi incident te bi se moglo učiniti malo toga za sprječavanje teških posljedica“, odgovorio je na upit o mogućem djelovanju u slučaju katastrofe u najvećoj europskoj nuklearki.

Upozorio je da bi nesreća u elektrani imala katastrofalne i dugotrajne posljedice za milijune ljudi i okoliš.

„Stoga je vrijeme za prestanak igranja s vatrom te za provedbu konkretnih mjera kako bi se ovo, a i druga takva postrojenja, zaštitila od vojnih operacija“, naglasio je.

„I najmanja pogrešna procjena mogla bi izazvati razaranje zbog kojeg ćemo žaliti desetljećima“.

Mardini je pozdravio posjet predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Zaporižji.

Također je kazao da Crveni križ ne dijeli tablete s jodom ljudima u blizini elektrane kako ne bi širio paniku.

„Ne želimo slati signal da je to neizbježno“, rekao je, dodajući da se taj rizik "u potpunosti može zaustaviti“.


11:10 Zadnjih nekoliko sati čekala se službena potvrda o sudbini tima inspektora koji su trebali jutros stići u nuklearnu elektranu Zaporižja.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sada je potvrdila da je dolazak njezine misije u Zaporižje odgođeno za tri sata na strani bojišnice koju kontroliraju Ukrajinci.

Energoatom također je izvijestila da se kolona zaustavila na kontronoj točki udaljenoj 20 kilometara od nuklearke.


10:38 Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je da je situacija oko nuklearke Zaporižja teška, ali da ostaje pod kontrolom.

- Unatoč pokušajima kijevskog režima da ometu dolazak skupine stručnjaka IAEA-e, ruska strana potvrđuje svoju spremnost da zajamči sigurnost za njihov nastavak rada, naveli su.

Rusija je jutros osudila pokušaj ukrajinskih snaga da pokrenu amfibijski napad s ciljem zauzimanja elektrane.


10:30 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je jutros da Rusija čini sve kako bi zajamčila siguran rad nuklearne elektrane Zaporižje te kako bi inspektori IAEA-e mogli obaviti pregled.

Podsjetimo, najveća europska nuklearka je pod kontrolom ruskih snaga od ožujka.


10:25 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je dnevno operativno izvješće u kojemu se tvrdi da su usmrtili 450 pripadnika proruskih snaga koje su okupirale Ukrajinu u zadnja 24 sata, te je tako "ukupan broj žrtava narastao na 48.350".

U izvješću se također navodi da je "ruski neprijatelj imao najveće gubitke na području Donjecka i Kurahova".


10:13 Ukrajinski Interfax tvrdi da se inspektori IAEA-e nalaze na kontrolnoj točki Novooleksandrivka, koja je udaljena oko 20 kilometara od nuklearke Zaporižja.

- Kretanje misije je zaustavljeno, čekamo da se situacija smiri, izvijestio je Interfax, citirajući jednog člana misije.

image

Rafael Grossi prije polaska na misiju

Genya Savilov/Afp
image

Kolona vozila UN-a

Genya Savilov/Afp

9:55 Šef vojne uprave Energodara Aleksander Volga, kojega je imenovala Moskva, izvijestio je da je Energodar ostao bez struje.

Tvrdi da nema razloga da se ne nastavi s planiranim posjetom inspektora IAEA nuklearki. To je u suprotnosti s izjavom ukrajinskog gradonačelnika Dmitra Orlova koji tvrdi da misija mora biti obustavljena jer Rusi granatiraju pitanju njihova kretanja.


9:42 Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prikazani su na snimci neposredno prije odlaska rema Zaporižju.

Gradonačelnik Orlov u međuvremenu je izvijestio da misija nije mogla stići do nuklearke zbog granatiranja. Iz agencije još uvijek nema potvrde o tome, pa je nejasno što se događa u ovom trenutku, prenosi Sky.


9:40 Ruska državna agencija RIA javlja da su ruski helikopteri gađali i potopili dvije brodice u kojima se nalazila skupina od 60 ukrajinskih vojnika, koji su prelazili rijeku Dnjipro.

Prema tvrdnjama ruskog ministarstva obrane, krajinski vojnici krenuli su na brodovima prema nuklearki Zaporižje, kako bi pokušali uspostaviti kontrolu nad elektranom.


9:08 Gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov objavio je na Telegramu fotografije posljedice granatiranja grada. Iz zgrada se diže dim, a na stambenim zgradama su razbijeni prozori.

Orlov tvrdi da su ruske snage koristile koristile minobacače, mitraljeze i granate te da su iznad grada kružili helikopteri.

Rekao je da su granatirane Centralna ulica i ulica Kurčatov, obje su udaljene od nuklearke Zaporižje više od 6 kilometara.

Na Twitteru se dijele snimke granatiranja te preleta, kako tvrde ukrajinski dužnosnici, ruskih helikoptera K-52 iznad grada.

image

Granatiranje Energodara

Telegram
image
Telegram
image
Telegram

8:45 Šef IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je misija svjesna "povećane vojne aktivnosti u tom području", ali nastavlja sa svojim planom obilaska postrojenja.

On je naglasio da će razmisliti o uspostavi kontinuirane nazočnosti u Zaporižji.

Nuklearni stručnjaci UN-a trebali bi posjetiti nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine kako bi procijenili ima li štete od granatiranja koje je potaknulo globalni strah od radijacijske katastrofe.

Ruske snage granatirale su planiranu rutu misije IAEA-e prema nuklearnoj elektrani Zaporižju, rekao je u četvrtak Oleksandr Staruk, guverner regije Zaporižje.


NOVO 8:40 - Ukrajinska energetska tvrtka Energoatom priopćila je da je blok pet u nuklearnoj elektrani Zaporižja zatvoren zbog granatiranja.

- Jutros su ruski okupatori napali Energodar. Skupina ruskih K-52 helikoptera gađala je stambena područja. Napade su izvršili i u samoj blizini nuklearke - napisali su iz Energoatoma.

Čini se da su se vojne aktivnosti u području elektrane jutros povećale, a Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za napade.

Gradonačelnik Energodara Dmitrij Orlov također je izvijestio da je blok za napajanje isključen, rekavši da je "hitna zaštita" aktivirana nešto prije 5 ujutro po lokalnom vremenu zbog ruskog minobacačkog granatiranja.

Rekao je i da je došlo do oštećenja napojnog voda, te da je agregat dva morao biti bez napona generatorima.

"Ovo je drugi put u zadnjih 10 dana da su kriminalne radnje izgrednika dovele do gašenja bloka. Ukrajinsko osoblje čini sve što je moguće kako bi uklonilo štetu na infrastrukturi", napisao je na Telegramu.


8:35 - Rusija je optužila Ukrajinu za pokušaj zauzimanja nuklearne elektrane. Ministarstvo obrane Rusije tvrdi da su ukrajinske snage pokušale vratiti kontrolu nad nuklearkom.

Ističu da je 60 ukrajinskih vojnika prešlo rijeku Dnjepar u brodicama u šest ujutro po lokalnom vremenu.

- U šest sati ujutro ukrajinske diverzantske trupe iskrcale su se kod Kahovke, tri kilometra sjeverozapadno od nuklearne elektrane Zaporižje. Bilo je tu 60 vojnika podijeljenih u dvije saboterske grupe u sedam čamaca. Pokušali su preuzeti kontrolu nad nuklearkom. Poduzeli smo mjere za uništavanje neprijatelja, uključujući podršku našeg zrakoplovstva - poručili su iz ruskog ministarstva obrane.

Rusija je optužila Ukrajinu za pokušaj provokacije s ciljem ometanja planiranog posjeta inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju nuklearnoj elektrani.

- Dva sata nakon što su pokušali preuzeti kontrolu nad nuklearnom elektranom, Ukrajinci su bombardirali mjesto odakle je misija IAEA-a trebala krenuti put Zaporižja. Ovo je nova provokacija kijevskog režima čiji je cilj poremetiti posjet radne grupe IAEA-a...- napisali su iz ministarstva.


6:00 - Ukrajinska vlada savjetuje ljudima iz područja sukoba na istoku i jugu zemlje da pobjegnu prije početka hladnog vremena.

"Pozivam na evakuaciju iz Donjecka, Hersona, Zaporižja i dijela regije Harkov prije početka hladnog vremena", rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk za ukrajinsku televiziju u srijedu. "Oni koji mogu neka odlaze postupno i planski".

Također je savjetovala da se nitko ne vraća u ta područja prije idućeg proljeća, čak i ako se riješi problem opskrbe toplinskom energijom.

Rekla je da je do sada vlada samo naredila prisilnu evakuaciju za regiju Donjecka. To se trenutno razmatra za druga područja ili njihove dijelove, rekla je Vereščuk.

Ukrajinsko čelništvo očekuje tešku zimu zbog ruskog rata. Opskrba električnom energijom, vodom i grijanje neće funkcionirati ili će funkcionirati samo u ograničenom opsegu u nekim dijelovima zemlje zbog oštećenja infrastrukture.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se u srijedu navečer sa čelnicima vojske, tajne službe i policije po drugi put u nekoliko dana.

Zelenskij je u Kijevu rekao da ga je vojska izvijestila o razvoju stanja na frontu, no nije želio iznositi pojedinosti.

"Reći ću samo jednu stvar: želim zahvaliti, u ime naše obavještajne službe, svim našim ljudima koji nas snažno podupiru na jugu zemlje, posebno na Krimu", rekao je.

Obavještajna služba zahvalna je na dojavama i maksimalno će ih iskoristiti, rekao je u večernjem video obraćanju.

U prvih šest mjeseci rata s Rusijom Zelenski je rijetko govorio o savjetovanjima s vojnim vodstvom. Posljednji je put izvijestio o takvom sastanku u nedjelju, nakon čega su u ponedjeljak započeli intenzivirani ukrajinski napadi na jugu u regiji Hersona koja je pod ruskom okupacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:57