REZOLUCIJA

UN pozvao na prekid dotoka oružja Mjanmaru: ‘Odmah prekinite nasilje nad mirnim prosvjednicima‘

Ne možemo živjeti u svijetu u kojem vojni udari postaju standard. To je potpuno neprihvatljivo, poručio je Antonio Guterres
 STR/AFP

Opća skupština UN-a zatražila je u petak prekid isporuka oružja Mjanmaru i pozvala vojsku te zemlje da poštuje izborne rezultate i oslobodi političke zatvorenike, među kojima i čelnicu Aung San Suu Kyi.

Opća skupština donijela je rezoluciju glasovima 119 država članica četiri mjeseci nakon vojnog puča.

Bjelorusija je jedina glasala protiv i tražila da se zemlje pojedinačno izjasne, a među 36 suzdržanih bile su Kina i Rusija. Preostalih 37 zemalja nije glasalo.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ranije je pozvao Opću skupštinu u akciju porukom: "Ne možemo živjeti u svijetu u kojem vojni udari postaju standard. To je potpuno neprihvatljivo".

Vojska je udar izvela kako bi spriječila pobjedu vladajuće stranke optužujući je za lažiranje izbornih rezultata. Međunarodni promatrači rekli su da su izbori bili regularni i pošteni.

Prvi nacrt UN-ove rezolucije pozivao je na embargo na oružje, no zbog protivljenja devet zemalja jugoistočne Azije taj je zahtjev povučen. Kompromis je pronađen u formulaciji Opća skupština UN-a "poziva sve zemlje članice da spriječe dotok oružja u Mjanmar".

Rezolucije Opće skupštine UN-a nisu pravno obvezujuće, ali imaju političku težinu. Za razliku od petnaestočlanog Vijeća sigurnosti, nijedna zemlja u Općoj skupštini nema pravo veta.

Vojska Mjanmara ubila je više od 860 ljudi od puča 1. veljače, prema podacima Saveza za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP). Hunta tvrdi da je broj žrtava daleko manji.

Rezolucija UN-a poziva Mjanmar da "odmah prekine svo nasilje nad mirnim prosvjednicima", da ukine ograničenja interneta i društvenih mreža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2021 23:14