USUSRET COP27

UN: Svijet će do 2030. godine povećati emisije stakleničkih plinova za 10,6 posto

Treba istaknuti da neadekvatna obećanja svijet vode prema globalnom zagrijavanju od 2,5 Celzijeva stupnja do 2100

Ispuštanje CO2, ilustracija

 Artinun Prekmoung/Panthermedia/Profimedia/Artinun Prekmoung/panthermedia/profimedia

Ispune li zemlje svoje trenutačne klimatske obveze, globalne emisije stakleničkih plinova će do 2030. godine porasti za 10,6 posto u usporedbi s razinama iz 2010., stoji u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu.

Međuvladin panel UN-a o klimatskim promjenama kaže da do 2030. emisije stakleničkih plinova treba smanjiti za 43 posto da bi se ograničilo zagrijavanje na 1,5 Celzijeva stupnja iznad predindustrijskih temperatura.

Prije početka klimatskog samita COP27, koji će 6. studenoga početi u egipatskom Šarm El-Šeiku i okupiti svjetske čelnike, stručnjaci ističu hitnu potrebu snažnijeg angažmana na ovom problemu.

"Na prošlogodišnjoj Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama održanoj u Glasgowu, sve su se zemlje sudionice složile da treba preispitati i pojačati planove povezane s klimatskim promjenama. No činjenica da su od održavanja samita COP26 predana samo 24 nova ili ažurirana klimatska plana razočaravajuća je", rekao je Simon Stiell, izvršni tajnik UN-a za klimatske promjene.

To se odnosi na Boliviju, Vanuatu i Ugandu, kao i velike zemlje emitere poput Indije i Indonezije.

Indonezija je svjesna toga da većina emisija nastaje zbog krčenja šuma ili tresetišta te sada obećava smanjenje razine emisija za najmanje 31,89 posto do 2030. godine.

Treba istaknuti da neadekvatna obećanja svijet vode prema globalnom zagrijavanju od 2,5 Celzijeva stupnja do 2100.

Unatoč svemu povećanje emisija od 10,6 posto predstavlja blagi napredak, s obzirom na to da je prošlogodišnja procjena UN-a upućivala na to da će zemlje do 2030. povećati emisije za 13,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:51