HRVATSKA GLASALA ‘ZA‘

UN traži da Rusija isplatiti odštetu Ukrajini, rezolucija dobila najnižu potpora dosad: Srbija je bila suzdržana

Opća skupština Ujedinjenih naroda je u ponedjeljak pozvala Rusiju na odgovornost zbog njezinih postupaka u Ukrajini

Rezultati glasovanja u UN-u

 Michael M. Santiago/AFP

Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala je u ponedjeljak da se Rusiju smatra odgovornom za invaziju na Ukrajinu, što uključuje i plaćanje odštete.

Rezultati glasovanja u 193-članom tijelu o rezoluciji kojom se utvrđuje da Rusija Ukrajini duguje odštetu iznosili su 94 glasa za naspram 14 protiv, uz 73 suzdržane članice.

Ovo je najniža razina potpore od pet rezolucija vezanih uz Ukrajinu koje je usvojila Opća skupština od početka ruske invazije.

Rezolucijom se traži uspostava "međunarodnog mehanizma za naknadu štete, gubitaka ili ozljeda‘" proizašlih iz "pogrešnih postupaka" Rusije protiv Ukrajine.

Preporuča se da zemlje članice skupštine, u suradnji s Ukrajinom, stvore "međunarodni registar" za dokumentiranje zahtjeva i informacija o šteti, gubicima ili ozljedama Ukrajinaca i vlade koje je prouzročila Rusija, kako bi se prikupili dokazi i tvrdnje protiv Rusije.

U rezoluciji se dodaje da Rusija "mora snositi pravne posljedice svih svojih međunarodno protupravnih postupaka, uključujući naknadu za ozljede i bilo kakvu štetu prouzročenu takvim postupcima".

Rusija: ‘Pravno ništavno i nevažeće‘

Rusko pravo veta u 15-članom Vijeću sigurnosti blokiralo je najmoćnije tijelo UN-a da poduzme bilo kakvu akciju otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu.

No, u Općoj skupštini, koja je prethodno usvojila četiri rezolucije u kojima se kritizira ruska invazija, nema veta. Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu.

Veleposlanik Ukrajine pri UN-u Sergij Kislicja je u Općoj skupštini prije glasanja naglasio da je Rusija napadala sve od tvornica do stambenih zgrada i bolnica.

"Ukrajina će imati obeshrabrujući zadatak obnove zemlje i oporavka od ovog rata, no taj oporavak nikada neće biti potpun bez osjećaja pravde za žrtve ruskog rata. Vrijeme je da se Rusiju pozove na odgovornost", poručio je Kislicja.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja je prije glasovanja na skupštini rekao da su odredbe rezolucije "pravno ništavne i nevažeće", pozvavši zemlje da glasaju protiv nje. "Zapad nastoji produžiti i pogoršati sukob i namjerava iskoristiti ruski novac za to", kazao je Nebenzja.

Četrnaest zemalja glasovalo je protiv rezolucije u ponedjeljak, uključujući Rusiju, Kinu i Iran, a 73 su države bile suzdržane, uključujući Brazil, Indiju i Južnu Afriku. Također, Hrvatska i BiH glasovale su za rezoluciju UN-a, dok je Srbija bila suzdržana. Nisu glasovale sve zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:44