OPASNOST ZA LJUDSKA PRAVA

UN traži da vlade hitno uvedu moratorij na prodaju i upotrebu sustava umjetne inteligencije

‘Rizik diskriminacije povezan s odlukama utemeljenim na upotrebi umjetne inteligencije, previše je stvaran‘
Michelle Bachelet 
 Fabrice Coffrini/AFP

Vlade bi trebale hitno uvesti moratorij na prodaju i upotrebu sustava umjetne inteligencije (AI) koji predstavljaju opasnost za građanska i ljudska prava dok se ne uspostave mehanizmi njihove zaštite, upozorio je Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

„Rizik diskriminacije povezan s odlukama utemeljenim na upotrebi umjetne inteligencije, koje mogu promijeniti, definirati ili oštetiti ljudske živote, previše je stvaran“, naglasila je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet u izvješću objavljenom u srijedu.

Umjetna inteligencija obično obuhvaća aplikacije u kojima adaptivni softver analizira ogromne količine podataka, izvodi iz njih zaključke i donosi odluke.

Aplikacije se koriste u medicini i autonomnim vozilima, ali i u ocjenjivanju kandidata za posao, otkrivanju prijevara u sustavu socijalne skrbi i predviđanju kriminalnog ponašanja.

UN-ov ured upozorava da se osobni podaci često obrađuju modelima obojanim predrasudama. Tako su Googleovi rezultati pretraživanja često prožeti diskriminacijom prema ženama i manjinama.

"Sada treba poduzeti mjere kako bi se u upotrebu AI-ja ugradili mehanizmi zaštite za dobrobit sviju nas", rekla je Bachelet.

UN-ov ured zato poziva na uvođenje moratorija na prodaju i upotrebu sustava umjetne inteligencije koji „predstavljaju ozbiljan rizik za ljudska prava dok se ne uspostave odgovarajuće mjere zaštite“.

Europska komisija predložila je u travnju propise o upotrebi umjetne inteligencije, koji se temelje na principu "što veće potencijalne opasnosti, to stroži propisi" i taj bi se pristup trebao usvojiti i u budućim globalnim standardima, sugerira UN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 13:02