TRAJE SUKOB

UN traži pristup do 96.000 eritrejskih izbjeglica u Tigraju gdje ponestaje hrane: ‘Zabrinuti smo‘

‘Čujemo o napadima i borbama pored logora, čujemo o otmicama i prisilnom uklanjanju...‘, poručuju iz UN-a
 Eduardo Soteras/AFP

Agencija UN-a za izbjeglice pozvala je u utorak etiopske vlasti da omoguće pristup do 96.000 eritrejskih izbjeglica u sjevernoj regiji Tigraj za koje vjeruje da im je ponestaje hrane zbog jednomjesečnog sukoba.

Glasnogovornik visokog povjerenika UN-a za izbjeglice Babar Baloch objavio je dramatično upozorenje na konferenciji za novinare.

"Iznimno smo zabrinuti zbog onoga što čujemo o napadima i borbama pored logora, čujemo o otmicama i prisilnom uklanjanju, zato nam je veoma važno da imamo pristup otići ondje i vidjeti što se dogodilo".

Etiopski premijer Abij Ahmed rekao je u subotu da su vojna djelovanja u sjevernoj regiji Tigraju završena, nedugo nakon što je objavio da su savezne snage preuzele punu kontrolu nad regionalnim glavnim gradom Mekeleom.

Vlada je prošle nedjelje dala ultimatum Narodnooslobodilačkoj vojsci Tigraja (TPLF)-u da položi oružje ili riskira napad na Mekele, grad s pola milijuna ljudi, što je izazvalo bojazan od velikog broja civilnih žrtvi. Ultimatum je istekao u srijedu.

Premijer Abij Ahmed rekao je afričkim mirovnim izaslanicima u petak da će vlada zaštititi civile u Tigraju. Dodao je da sukob smatra unutarnjim pitanjem i njegova vlada je dosad odbijala pokušaje posredovanja u sukobima.

Vjeruje se da su tisuće poginule u sukobima koji su trajali tri tjedna, dok je oko 43.000 izbjeglica prebjeglo u Sudan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:39