NA RUBU KOLAPSA

UN traži rekordne 4,4 milijarde dolara pomoći za Afganistan: ‘Ovo je apsolutno nužna mjera‘

To moramo učiniti, inače će biti odljeva stanovnika, bit će patnje, upozorava šef humanitarne pomoći UN-a Martin Griffiths

djeca u Afganistanu žive na rubu siromaštva

 Bilal Guler/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Agencije UN-a u utorak su od donatora zatražile 4,4 milijarde dolara humanitarne pomoći za Afganistan 2022. godine, nazvavši ta sredstva nužnim rješenjem za osiguranje budućnosti zemlje nakon razdoblja previranja obilježenog talibanskim preuzimanjem vlasti i naglim odlaskom američkih snaga.

Ujedinjeni narodi kažu da je zahtjev za pomoć, koji iznosi gotovo četvrtinu BDP-a zemlje, najveći ikad tražen za jednu zemlju i trostruko veći od brojke koju je primila 2021. kad je pala vlada koju je podržavao SAD.

"Ovo je apsolutno nužna mjera koju danas stavljamo pred međunarodnu zajednicu", rekao je šef humanitarne pomoći UN-a Martin Griffiths novinarima u Ženevi.

"Bez financiranja ovoga neće biti budućnosti, to moramo učiniti, inače će biti odljeva stanovnika, bit će patnje".

Naglo povlačenje inozemne pomoći prošle godine nakon pobjede talibana u kolovozu ostavilo je krhko gospodarstvo Afganistana na rubu kolapsa, s brzim rastom cijena hrane i široko rasprostranjenom gladi.

Zapadne sankcije usmjerene protiv talibana također su spriječile dopremu osnovnih zaliha hrane i lijekova, iako je to u međuvremenu ublaženo nakon što su Vijeće sigurnosti UN-a i Washington u prosincu odobrili izuzeća.

Griffiths, koji se sastajao s talibanskim dužnosnicima, rekao je da je humanitarni plan "pažljivo kalibriran" tako da će pomoć ići izravno ljudima kojima je potrebna, a ne vlastima.

Filippo Grandi, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, izjavio je kako poboljšana sigurnost predstavlja priliku da se milijuni ljudi raseljenih zbog dugotrajnog sukoba vrate kući, dodajući da se, otkako su talibani preuzeli vlast, 170.000 već vratilo.

"Sukob između talibana i prethodne vlade završio je i to je otvorilo neki prostor sigurnosti koji mislim da trebamo iskoristiti", rekao je Grandi.

"Ali da bismo to učinili, potrebni su nam resursi koji su dio ovog poziva na pomoć", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 06:10