DR KONGO

UN-u pod nosom silovali čak 200 žena i dječaka

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio je istragu o cijelom slučaju
TO GO WITH AFP STORY BY PETER MARTELLA United Nations peacekeeper stands guard neaxt to a group of southern Sudanese in the village of Nzara, Western Equatoria state, near Sudans border with DR Congo on August 18, 2010. Thousands have fled their nearby villages following a series of recent attacks by guerrilla fighters believed to be Lords Resistance Army (LRA) rebels. AFP PHOTO/PETER MARTELL
 AFP

ZAGREB - Posebni izaslanik UN-a u Demokratskoj Republici Kongo izjavio je danas da mirovne snage rade na poboljšanju komunikacije s lokalnim stanovništvom nakon što je otkriveno da su pobunjenici silovali gotovo 200 žena i dječaka u gradu nedaleko od UN-ove baze, a da mirovnjaci o tome nisu imali pojma.

‘Komunikacijski problemi’

Šokantna vijest da su militanti iz Ruande i Konga četiri dana silovali civile u selu nedaleko od UN-ove baze Kibua objavljena je u ponedjeljak, a izaslanik UN-a Roger Meece sada je dao svoje viđenje situacije. Činjenicu da mirovnjaci nisi znali za silovanja ni tjedan dana pošto su završena pripisao je “komunikacijskim problemima”.

Will F. Cragin iz Međunarodnog medicinskog zbora (IMC) izjavio je ranije da su UN-ove snage znale da su pobunjenici zauzeli grad Luvungi i okolna sela još 30. srpnja. IMC nije mogao ući u naselja dok se pobunjenici nisu povukli, ali UN-ovci su bili u Luvungiju dvaput sa patrolama, no ništa nisu saznali o silovanjima. Mecce tvrdi da stanovništvo vjerojatno nije ništa prijavilo zbog straha od osvete.

Zaštita civila

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio je istragu i rekao da će Vijeće sigurnosti razmotriti kako “UN može ozbiljnije zaštiti stanovništvo u DR Kongu”. U toj državi vlada se već dugo bori s militantima iz Demokratskog pokreta za oslobođenje Ruande (FDLR) koji teroriziraju istočni dio DR Konga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:45