ZVONA ZA UZBUNU

UN upozorava na tihu pandemiju: ‘Znanstvenici su to zanemarivali kod starijih od 65‘

INCB u nizu preporuka ističe da treba poboljšati "istraživanja i prikupljanje" podataka o toj pojavi jer postoje "brojne praznine"
Ilustracija
 Lev Dolgachov/Alamy/Alamy/Profimedia

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika (INCB) koji djeluje pri Ujedinjenim narodima, pozvao je u izvješću objavljenom u četvrtak na borbu protiv povećane konzumacije opijata u starijoj dobi, a riječ je o pojavi koju nazivaju "tihom pandemijom".

Starenje svjetskog stanovništva ubrzava se i u zemljama s niskim primanjima i stoga je "već danas neophodno" usredotočiti se na teškoće starijih osoba, ističe ta ustanova sa sjedištem u Beču u svom godišnjem izvješću.

INCB u nizu preporuka ističe da treba poboljšati "istraživanja i prikupljanje" podataka o toj pojavi jer postoje "brojne praznine".

"Znanstvenici su pretežito zanemarivali uporabu opijata u osoba starijih od 65 godina", navodi se u izvješću.

Razlog tome je nedostatak informacija zbog čega vlade nisu pridavale pozornost toj pošasti pa nisu ni donosile prilagođene programe za borbe protiv ovisnosti starijih osoba o opojnim tvarima.

Postoji nesuglasje čak i u pogledu same definicije "starosti" u tom kontekstu te stručnjaci ističu da bi starost mogla biti pomaknuta prema naprijed barem za 15 godina u osoba koje pate od teškoća vezanih uz uporabu opijata.

Bez obzira na to koji kriterij je odabran, trenutačno raspoloživi podaci "zvone na uzbunu", navodi se u izvješću.

U Sjedinjenim Državama, konzumacija opijata u dobnoj skupini starijih od 65 godina utrostručila se u zadnjem desetljeću.

U Indiji i Nigeriji, stanovnici od 45 do 54 godine pretjerano konzumiraju opijate i sirupe protiv kašlja, a u Japanu lijekovi protiv poremećaja spavanja i anksioznosti "propisuju se nesrazmjerno starijim osobama".

U slučaju starijih osoba, INCB upozorava na "polimedikaciju" koja je "rastući problem", a to je istodobno uzimanje najmanje pet lijekova na dan ili nedopuštenih sredstava koje starije osobe dobivaju na recept ili kupuju u slobodnoj prodaji.

Takva praksa može izazvati respiratorne tegobe, degenerativne poremećaje, oboljenje jetre, dijabetes i kronične poremećaje mentalnog zdravlja, navodi se u dokumentu i upozorava na opasnost od smrti predoziranjem.

Druge moguće posljedice su: mogući padovi starijih osoba i prometne nesreće koje one mogu izazvati, zatim poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti te izolacija i depresija kao posljedica "stigmatizacije" i "srama".

U svom izvješću, INBC upozorava i na posljedice pandemije covida-19 na mentalno zdravlje iako su razna ograničenja "poremetila opskrbni lanac lijekovima na svjetskoj razini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2022 03:27