OBJAVILI IZVJEŠĆE

UN upozorava: ‘Planovi za oporavak velikih gospodarstava od covida-19 većinom nisu zeleni‘

Svijet je, tvrde iz UN-a, na putu da uloži milijarde dolara u jačanje industrije koja zagađuje okoliš
 Volha Yarmolenka/Alamy/Alamy/Profimedia

Planovi za oporavak velikih gospodarstava od covida-19 većinom nisu 'zeleni', pa je svijet na putu da uloži milijarde dolara u jačanje industrija koje zagađuju okoliš, upozorava se u novom UN-ovu izvješću objavljenom u srijedu.

Pandemija covida-19 izazvala je prošle godine najveću kontrakciju globalnog gospodarstva od Drugog svjetskog rata, potaknuvši neviđenu državnu potrošnju ne bi li se spasilo nacionalna gospodarstva.

No premda su mnogi čelnici obećali da će "ponovno izgraditi bolje" i iskoristiti novac za oporavak za borbu protiv klimatskih promjena, ta se obećanja ne ostvaruju.

Od 1,9 bilijuna američkih dolara koliko je 50 najvećih svjetskih gospodarstava najavilo potrošiti za oporavak od pandemije do kraja 2020., samo 18 posto ili 341 milijardu dolara može se smatrati 'zelenim', navodi se u izvješću Sveučilišta u Oxfordu i UN-ova Programa za okoliš.

"U mnogim slučajevima, vlade se igraju politike", kazao je autor izvješća Brian O’Callaghan, glavni znanstvenik na Projektu gospodarskog oporavka Sveučilišta u Oxfordu.

"Vidjeli smo primjere čelnika koji koriste male 'zelene' pakete kako bi dominirali naslovnicama, gurajući istodobno u tišini puno veće pakete bez komentara o njihovim karakteristikama kad je riječ o utjecaju na okoliš".

Na bogate nacije otpada većina 'zelene' potrošnje, a među njima su Španjolska, Južna Koreja, Njemačka i Britanija. Najveći dio 'zelenih' sredstava namijenjen je transportu, primjerice subvencijama za električna vozila i biciklističku infrastrukturu. Dio je namijenjen nisko-ugljičnoj energiji, a SAD i Kina predvidjeli su novac i za javne parkove.

Autori ukazuju da postoji "sve više dokaza" da 'zelena' fiskalna potrošnja može dati snažnije gospodarske rezultate od alternativa.

Pozvali su zemlje s visokim prihodima da novac za oporavak iskoriste i za potporu siromašnijim zemljama i marginaliziranim zajednicama, koje su nerazmjerno pogođene i pandemijom i njezinim gospodarskim posljedicama kao što je gubitak radnih mjesta.

Nacionalne vlade obećale su prošle godine uložiti još 11,1 bilijuna dolara za otklanjanje kratkoročnih posljedica pandemije.

Izvješće se fokusira na sredstva za oporavak, budući da će to oblikovati gospodarstva u godinama koje dolaze.

Ne uključuje sredstva za oporavak EU-a koja još nisu dodijeljena državama članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2022 08:48