STRAŠNE STATISTIKE

UN UPOZORAVA 'U posljednje četiri godine je u potrazi za boljim životom svaki dan umrlo je jedno migrantsko dijete'

 Carlos Jasso / REUTERS

U posljednje četiri godine gotovo svaki dan je, u nastojanju da se domognu sigurnosti, umrlo jedno migrantsko dijete, upozorili su u petak Ujedinjeni narodi.

UN-ova agencija za migracije je objavila da je od 2014., od kada su se počeli prikupljati podaci o smrti i nestancima migranata, na opasnim putovanjima u potrazi za boljim životom u svijetu umrlo najmanje 32.000 migranata, uključujući 1600 djece.

"Djeca umiru u svim dijelovima svijeta. Ta djeca nisu svjesna što se događa i suočavaju se sa strašnim rizicima", kazao je Frank Laczko, direktor Međunarodne organizacije za migracije (IMO).

Svijet je potresla fotografija 25-godišnjeg Oscara Alberta Martineza iz Salvadora i njegove dvogodišnje kćerke Angie Valerije koji su se utopili pokušavajući prijeći Rio Grande kako bi iz Meksika ušli u SAD. UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR je tu fotografiju usporedila sa slikom trogodišnjeg sirijskog izbjeglice Alana Kurdija koji se utopio 2015. u Sredozemnom moru.

Od tada je korištenje mediteranske rute za ulazak u EU jenjalo te je 2018. broj smrtnih slučajeva pao na 4734. Godinu ranije, u pokušaju prelaska Sredozemlja smrtno je stradalo 6280 migranata.

Laczko ističe da su se zemlje očito više usredotočile na zaštitu svojih granica nego na humanitarne akcije.

Mnoge su zemlje podigle ograde kako bi odvratile migrante od pokušaja ilegalnih ulazaka, a Europska unija i SAD vrše pritisak na svoje susjede da spriječe nadiranje migranata.

Prema UNHCR-u, u svijetu je trenutno oko 70 milijuna prisilno raseljenih ljudi, a većina su djeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 18:05