ZLOGLASNI POPIS

UN zabrinut: Proglašavanje hutista teroristima imat će humanitarne i političke posljedice

Ta odluka negativno će utjecati na uvoz prehrambenih namirnica i drugih bitnih proizvoda u trenutku kad sve više Jemenaca umire od gladi
 Mohammed HUWAIS/AFP

Ujedinjeni narodi ocjenjuju da bi odluka Sjedinjenih Država o proglašenju pobunjenih hutista u Jemenu "teroristima" mogla "imati ozbiljne humanitarne i političke posljedice", rekao je u ponedjeljak njihov glasnogovornik Stephane Dujarric.

"Bojimo se da će ta odluka negativno utjecati na uvoz prehrambenih namirnica i drugih bitnih proizvoda u trenutku kad sve veći broj Jemenaca umire od gladi", rekao je.

U neobično oštroj izjavi upućenoj SAD-u, Stephane Dujarric ujedno je istaknuo da je UN zabrinut da bi proglašavanje hutista teroristima moglo "štetno djelovati na napore radi obnove političkog procesa u Jemenu i dodatno polarizirati stajališta sukobljenih strana".

U nedjelju, deset dana prije kraja mandata Donalda Trumpa, američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će hutisti biti uvršteni na popis "terorističkih" skupina, a trojica njihovih vođa proglašeni teroristima, pa tako i Abdel Malek al-Houthi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 02:47