POVREDA PRAVA

UN započeo istragu o represiji u Iranu nakon smrti Mahse Amini: ‘Rasvijetlit ćemo sve oko gušenja masovnih prosvjeda‘

‘Za‘ je glasalo 25 zemalja, šest je bilo protiv (Armenija, Kina, Kuba, Eritreja, Pakistan i Venezuela) i 16 je bilo suzdržano

Annalena Baerbock

 Valentin Flauraud/Afp

UN-ovo Vijeće za ljudska prava odlučilo je u utorak, unatoč protivljenju Teherana i Pekinga, otvoriti međunarodnu istragu o gušenju prosvjeda u Iranu nakon smrti Mahse Amini, kako bi prikupilo dokaze o kršenju ljudskih prava i eventualno pristupilo kaznenom gonjenju odgovornih.

Usred rasprave u Vijeću, iranska novinska agencija Fars izvijestila je o uhićenju poznatog nogometaša Vorije Ghafourija, nekadašnjeg člana reprezentacije poznatog po kritici režima, koji je zatvoren pod optužbom da je "vrijeđao i okaljao ugled nacionalne ekipe (Team Melli) i da je širio propagandu" protiv države.

Na izvanrednom sastanku sazvanom na prijedlog Njemačke i Islanda, 47 zemalja tog najvišeg UN-ova tijela za ljudska prava odlučilo je imenovati skupinu istražitelja visoke razine koji će rasvijetliti sve povrede tih prava tijekom gušenja prosvjeda.

Za tekst je glasala većina zemalja, nešto veća nego što se očekivalo, unatoč tomu što je Kina u posljednjem trenutku podnijela amandman na prijedlog o Iranu kojim bi se uklonio glavni članak koji se odnosi na novu istragu o iranskom gušenju masovnih prosvjeda: 25 zemalja je glasalo ‘za‘, šest je bilo protiv (Armenija, Kina, Kuba, Eritreja, Pakistan i Venezuela) i 16 je bilo suzdržano.

Nevladina organizacija Amnesty International je izrazila zadovoljstvo "povijesnom rezolucijom" koja obilježava "važan korak prema prestanku nekažnjavanja", a Lucy McKernan iz Human Rights Watcha nazvala je odluku Vijeća "dobrodošlom etapom".

Tijekom rasprave, UN-ov Visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk, čiji je zahtjev za dolazak u Iran sve dosad ostao mrtvo slovo na papiru, pozvao je Teheran da "prestane" sa "suvišnom i nesrazmjernom uporabom sile".

Na sjednici koja je trajala cijeli dan, mnogi zapadni diplomati - među kojima njemačka ministrica vanjskih poslova i njezina islandska kolegica - osudili su gušenje prosvjeda u kojima je u više od dva mjeseca poginulo najmanje 416 ljudi, među njima 51 dijete, navodi organizacija Iran Human Rights (IHR) čije je sjedište u Norveškoj.

Obraćajući se novinarima u Ženevi uoči glasanja, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je zemlje koje uglavnom glasaju s Iranom, da se odvaže na suzdržanost.

"Ne znamo može li (rezolucija) sutra spasiti živote. No ono što sigurno znamo jest da ona znači pravdu, pravdu za narod", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 12:41