RISKANTAN POTEZ

Unatoč crnim brojevima Bugarska uoči izbora popušta restrikcije zbog virusa

‘Na vrhuncu smo trećeg vala, ali stvari će se idućih tjedana srediti‘, rekao je novinarima ministar zdravstva Kostadin Agelov
 Gints Ivuskans/AFP

Bugarska je u četvrtak donijela upitnu odluku o popuštanju restrikcija povezanih s pandemijom uzrokovanom koronavirusom, tri dana prije parlamentarnih izbora i u trenutku kada je smrtnost na visokoj razini.

"Na vrhuncu smo trećeg vala, ali stvari će se idućih tjedana srediti", rekao je novinarima ministar zdravstva Kostadin Agelov.

Barovi i restorani, zatvoreni prije deset dana, sada poslužuju na terasama. Športske dvorane, bazeni, kina, kazališta, cirkusi i muzeji mogu opet raditi s 30 posto kapaciteta.

Jaslice od ponedjeljka, dan nakon izbora, primaju djecu, a učenici se vraćaju u klupe tjedan dana poslije.

"Moramo pronaći ravnotežu između psihičkog i tjelesnog zdravlja", dodao je ministar, unaprijed se braneći od kritike.

Osoblje na hitnim odjelima odmah je reagiralo rekavši da je to "lakrdija" i "ugrožavanje života pacijenata".

Više od 10.000 ljudi se liječi u bolnicama u toj zemlji s gotovo 7 milijuna stanovnika koja ima jednu od najviših stopa smrtnosti u EU-u.

U glavnom gradu Sofiji vozila hitne pomoći moraju vraćati bolesnike kojima treba intenzivna njega jer nema slobodnih postelja na odjelima.

"Kada zatvorimo, predbacuju nam da ljudima ne dopuštamo bavljenje športom, a kada otvaramo, vrijeđaju nas", požalio se glavni inspektor za javno zdravstvo Angel Kunčev.

Što se tiče parlamentarnih izbora, institut Alpha Research je u četvrtak objavio da je "zabrinutost zbog covida" izrazilo 46 posto ispitanih birača.

Socijalisti bi mogli loše proći zbog toga što su njihovi birači starije dobi, pa bi ih manje moglo izaći na birališta nego inače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:28