NASTAVLJAJU JEDINSTVENO DJELOVATI

Unatoč isključenju dvojice parlamentaraca, dužnosnici vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije tvrde da stranka nije u krizi

 Dado Ruvić / CROPIX

Dvojica zastupnika u parlamentu Bosne i Hercegovine u subotu su isključena iz članstva u vladajućoj bošnjačkoj Stranci demokratske akcije (SDA), no njezini dužnosnici tvrde kako stranka nije u krizi i nastavlja jedinstveno djelovati, a najavljuju i vlastiti prijedlog promjena izbornog zakona kao protutežu onome što je kao prijedlog ranije stiglo iz HDZ BiH.

Nakon sjednice predsjedništva SDA održane u Sarajevu dopredsjednik stranke Šefik Džaferović novinarima je potvrdio kako je donesena odluka o isključenju iz članstva zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH Salke Sokolovića i Sadika Ahmetovića.

Pojasnio je kako je to rezultat činjenice da su njih dvojica odlučili samostalno djelovati u državnom parlamenu pa tako i glasovati protiv prijedloga zakona o uvođenju trošarina na gorivo o čemu je ovisila realizacija kreditnih aranžmana za infrastrukturu vrijednih milijardu eura.

Džaferović je također potvrdio kako je vrh SDA još jednom razmatrao prijedlog izmjena izbornog zakona BiH kojega je predložio HDZ BiH i zaključio kako je on neprihvatljiv.

"U reformu izbornog zakona ne može se ići bez provedbe presude Europskog suda za ljudska prava", kazao je Džaferović pojašnjavajući kako se moraju osigurati prava pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu što sada nije slučaj a sastavni je dio presude europskog suda u slučaju "Sejdić-Finci".

Uz to što HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona ne tretira odluke Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine u SDA drže kako je on suprotan i ustavu Federacije BiH te "ozakonjuje trajnu dominaciju HDZ-a u Mostaru".

"Mora se provesti odluka 'Sejdić-Finci' što podrazumijeva izmjene ustava i brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH", kazao je Džaferović.

U najvećoj hrvatskoj stranci ranije su odlučili u hitnu parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog po kojemu bi se već na izborima planiranim za jesen 2018. godine hrvatski član Predsjedništva BiH birao glasovima iz županija unutar Federacije BiH u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo. Na isti način birali bi se i zastupnici u domovima naroda entitetskog odnosno državnog parlamenta.

Džaferović je kazao kako će SDA pripremiti svoj prijedlog izmjena izbornog zakona koje podrazumijevaju i promjenu ustava s ciljem da se to pitanje riješi do kraja godine no i ukoliko se to ne bi dogodilo izbori 2018. godine, kako je istaknuo, moraju biti provedeni "sa ili bez promjena izbornog zakonodavstva".

"Izbori će biti održani bez obzira bio izborni zakon izmijenjen ili ne. Njihovu provedbu nema pravo nitko sprječavati", kazao je Džaferović aludirajući na primjedbe iz HDZ BiH kako bi izbori na jesen 2018. godine bili nelegalni bez promjena izbornog zakona.

Komentirajući odluku predsjedništva SDA o isključenju iz članstva dvojice svojih dosadašnjih zastupnika u državnom parlamentu zbog njihove odluke da samostalno djeluju i ne poštuju stranačke instrukcije, Džafeorovć je opovrgnuo tvrdnje kako je to dokaz sve jačih frakcijskih sukoba u stranci.

"U SDA ne postoje nikakve frakcije nego legalni organi stranke koji funkcioniraju bez problema", ustvardio je Džaferović dodajući kako ne vide razlog za organiziranje izvanrednog kongresa.

"Ni blizu ne postoje takve inicijative. Postoje mišlenja pojedinaca koji to zagovaraju", kazao je Džaferović.

Vladajuća bošnjačka stranka mjesecima je suočena s ozbiljnim unutarnjim prijeporima koji su rezultirali otvorenim neposluhom četvorice od deset zastupnika koliko ih SDA ima u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Riječ je zapravo o sukobu struja od kojih je jedna vjerna sadašnjem predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću dok drugu čine kadrovi koje je unutar SDA promovirao pokojni bivši predsjednik Sulejman Tihić

Jedan od pobunjenih zastupnika u državnom parlamentu "tihićevac" Senad Šepić, ranije je isključen iz stranke te je zajedno sa Sokolovićem iz Mostara i Ahmetovićem iz Srebrenice ranije ovog tjedna formirao neovisni zastupničku klub.

Četvrti "pobunjenik" Šemsudin Mehmedović, osoba sa snažnim uporištem u stranačkoj infrastrukturi unutar Zeničko-dobojske županije tom se klubu nije pridružio a potvrdio je kako ostaje u SDA kako bi zagovarao što brže održavanje izvanrednog kongresa na kojemu bi se biralo novi predsjednik i stranačko vodstvo.

"Izvanredni kongres jeste jedino rješenje, ja sam to govorio javno, govorit ću i dalje", kazao je Mehmedović kako su ga u subotu citirale banjolučke "Nezavisne novine".

Kriza u odnosima unutar SDA uzdrmala je i vladajuću većinu u BiH jer se u parlamentu "istopila" većina potrebna za donošenje zakona i odluka. No, Džaferović je u subotu ustvrdio kako kakva-takva većina ipak postoji jer, po njegovim tvdnjama, koalicija na vlasti i dalje može računati na glasove 22 od 42 zastupnika u Zastupničkom domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:32