IZNENADIO SVE

Unatoč najavama, Papa ipak izmolio molitvu pred Bogorodičinim kipom na Španjolskom trgu

Noseći u ruci kitu bijelih ruža, prišao je do stupa i, držeći sam kišobran nad glavom, u tišini se pomolio i zatim vratio u Vatikan
papa Frane
 Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Poglavar Katoličke crkve papa Frane iznenadio je u utorak ujutro promatrače na rimskome centralnome Španjolskom trgu i Mignanellijevu trgu uza nj. Na katolički blagdan Bezgrešnog začeća blažene djevice Marije rimski su vatrogasci ovjenčali, kao i svake godine, Papinim vijencem od bijelih ruža Gospin kip postavljen uvrh onamo svojedobno donesenoga i postavljenoga jedinoga preostalog stupa iz Maksencijeve bazilike.

Bogorodičin kip su na vrh stupa iznijeli rimski vatrogasci 1857., po nalogu tadašnjeg pape kralja bl. Pija IX. Za to im je tad trebalo samo pola sata, pa su tvrdili da to ne bi bili kadri bez milostive Gospine pomoći. Papa Pio XII, koji je Svete godine 1950. objavio dogmu o Bezgrešnom začeću (naime da je i sama Marija iz Nazareta začeta uobičajenim putem, ali bez izvornoga grijeha na sebi), naredio je počev od te godine da se polaže njegov buket bijelih ruža u podnožje stupa s kipom. Njegov neposredni nasljednik sv. Ivan XXIII bio je prvi papa koji je 1958. sam položio cvijeće, došavši za to iz Vatikana. Od tad se uvriježila tradicija da 8. prosinca pape pohode Gospu, a da ih ondje dočeka gradonačelnik, što nije prekinuto ni kad su gradsku upravu bili preuzeli komunisti.

image
papa Frane
Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Taj kip izražava znatan dio bitne simbolike vezane uz ikonografiju Bogorodicu. Ona Madonna stoji nad polumjesecom (u antici simbolom božice djevice Dijane), a oko glave joj je aureola od 12 petokrakih zvijezda, koja je unesena u zastavu Europske unije (čeda trojice katoličkih političara: Roberta Schumana, Alcidea De Gasperije te Konrada Adenauera).

Ured za novinstvo Svete Stolice najavio je, prije nekoliko dana, da Papa ove godine neće predvoditi ceremoniju postavljanja vijenca, s obzirom na restrikcije uslijed pandemije covida-19. Očito je da rimski biskup i univerzalni papa Frane nije htio okupljanje vjernika i radoznalaca, kako ne bi, makar nehotice i indirektno, nekome skrivio zarazu ili čak smrt.

Ipak, dok je obalu pred Rimom šibao olujni lebić, a središte natapala obilna kiša, iz tunela ispod Kvirinala prispio je Papin automobil. Poglavar Katoličke crkve izišao je iz njega, noseći u ruci kitu bijelih ruža, prišao do stupa i, držeći sam kišobran nad glavom, u tišini izmolio svoje molitve i zatim se vratio u Vatikan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 22:07