BORBE S POŽARIMA

Unatoč nižim temperaturama, zabilježeno skoro 630 vatrogasnih operacija u Italiji ovog ponedjeljka

Vatrene stihije tradicionalno su aktivne na jugu Europe u žiži ljetnih mjeseci
Gašenje požara u Italiji
 Alberto Pizzoli/AFP

Vatrogasci u Italiji nastavljaju se boriti s brojnim šumskim požarima dok se istodobno nastavlja razdoblje suše u toj zemlji.

Prema izvješćima u ponedjeljak navečer skoro 630 operacija gašenja bilo je u tijeku u zadnjih 12 sati diljem zemlje, a požari su izazvali nove štete, osobito na Siciliji i u Kalabriji, na jugu zemlje.

Vatrogasci pristigli iz svih dijelova zemlje najmanje će do 22. kolovoza nastaviti napore u borbi s požarima u najteže pogođenim regijama, naveli su predstavnici talijanske civilne zaštite u Rimu.

Ministarstvo zdravstva u međuvremenu je za iduća dva dana snizilo razinu upozorenja vezano uz veliki val vrućina. Službena vremenska izvješća očekuju u cijeloj Italiji nešto niže temperature koje će se kretati oko 30 stupnjeva. No zahvaljujući suši opasnost od šumskih požara ostaje visoka, posebno na Siciliji.

U utorak je civilna zaštita na otoku stavila cijelu regiju, osim jedne pokrajine, pod upozorenje za najveću opasnost.

Od sredine lipnja vatrogasci su se borili s desecima tisuća šumskih požara širom zemlje. Na Siciliji i u pokrajini Puliji, na Jadranskoj obali, bilo je oko 10.000 požara, a potom slijede Kalabrija i regija Lazio, u kojoj je glavni grad Rim.

Dok jug zemlje nastavlja čekati kišu i olakšanje teške situacije, sjever bi se mogao suočiti s olujama, upozorila je civilna zaštita u Južnom Tirolu, na sjeveru zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 05:48