BLAŽE POSLJEDICE

Unatoč sankcijama, Rusi tvrde da nije tako strašno: ‘Pad BDP-a će biti manji od očekivanog, inflacija isto‘

Potpredsjednik ruske vlade kaže da će ruski BDP ove godine pasti nešto više od dva posto, a u 2023. najviše jedan posto

Ruski rubalj/Ilustracija

 Sefa Karacan/Anadolu Agency Via AFP

Rusko gospodarstvo smanjit će se ove godine nešto više od dva posto, znatno blaže nego što se očekivalo, a i inflacija će biti blaža, izjavio je prvi potpredsjednik vlade Andrej Belousov.

Rusko gospodarstvo pogođeno je opsežnim sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, no pokazalo se da posljedice nisu tako teške kao što se u početku strahovalo, primjećuje Reuters.

Belousov je u ponedjeljak izjavio da će ruski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti "nešto više od dva posto", a u 2023. najviše jedan posto.

Još sredinom kolovoza ministarstvo gospodarstva procijenilo je da će se BDP ove godine smanjiti 4,2 posto, a prije toga upozoravali su da bi moglo pasti i više od 12 posto, najviše od krize sredinom 1990-ih.

Unatoč sankcijama bez presedana i odlasku mnogih stranih tvrtki iz Rusije, vlada nije uočila znakove pogoršanja situacije na tržištu rada, unatoč rizicima, kazao je Belousov na sjednici vlade koju je prenosila televizija.

Stopa nezaposlenosti u lipnju je iznosila 3,9 posto i bila je najniža otkada je statistički ured počeo objavljivati podatke prije 30 godina, prema bazi podataka Eikona.

Inflacija bi se ove godine trebala kretati između 12 i 13 posto, kazao je potpredsjednik ruske vlade, nakon skoka na najvišu razinu u 20 godina od 17,8 posto u travnju ove godine.

Izvoz usluga smanjit će se ove godine po Belousovljevim riječima 17 posto jer je Rusija izgubila pristup europskim tržištima. Uvoz robe široke potrošnje gotovo se pak oporavio zahvaljujući novim trgovačkim rutama i paralelnom uvozu, rekao je.

"Uvoz je ključno pitanje, budući da je ograničavanje uvoza jedan od instrumenata, poluga cjelokupne logike sankcija našoj zemlji", naglasio je potpredsjednik ruske vlade.

Rusija je uključila širok raspon proizvoda stranih proizvođača automobila, tehnoloških tvrtki i stranih potrošačkih brendova u paralelnu shemu uvoza, čiji je cilj zaštita potrošača nakon pada redovnog uvoza.

Uvoz investicijske opreme i strojeva pretrpio je veće štete, upozorio je Belousov, predviđajući njegov pad do 20 posto u ovoj godini.

"Situacija je i dalje prilično teška zbog ograničenja uvoza investicijske opreme i drugih sankcija", dodao je, prognoziravši da će pad kapitalnih ulaganja dostići maksimum u četvrtom tromjesečju i početkom iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:16