U SJENI TRIJUMFA

Unatoč ukrajinskim pobjedama, život u Harkivu je pakao na zemlji: ‘Želim ubiti sve Ruse koje vidim!‘

Nakon napada koji su Rusi izveli u ponedjeljak, veći dio grada ostao je bez struje i vode. Neki dijelovi grada vode nemaju od nedjelje navečer

Zgrada u Harkivu koja je djelomično uništena tijekom ruske ofenzive

 SERGEY BOBOK/AFP

Sirene za zračnu uzbunu u ponedjeljak se u Harkivu praktički nisu gasile. Rusi su toga dana u dva navrata grad pogodili s najmanje četiri rakete. U napadima je poginula najmanje jedna osoba, a ruski su udari dodatno omeli distribuciju struje i vode. Premda su Ukrajinci nedavno ponovno pod svoje stavili dijelove Harkivske oblasti koji su dugo bili pod kontrolom Rusa, situacija u Harkivu, gradu koji je do prije tjedna dana bio napola okupiran, sada je, na neki način, još opasnija, piše The Guardian.

Istovremeno, ukrajinske su vlasti objavile da su na tijelima poginulih civila uočili znakove mučenja. Ukrajinski su tužitelji rekli da nastavljaju prikupljati dokaze o ratnim zločinima koje su tijekom rata u Ukrajini potencijalno počinile ruske trupe.

Rusi su, međutim, odmah nakon spomenutog poraza napali Ukrajince te time dali do znanja da ne namjeravaju zauvijek napustiti Harkivsku oblast. Rusi su u nedjelju prvi puta od početka rata raketirali jednu od elektrana u Harkiv što je dovelo do nestanka struje diljem regije. Inženjeri su nakon četiri sata popravili elektranu. "Rusi nas žele ostaviti bez struje, vode i grijanja", rekao je Kiril Timošenko, zamjenik predstojnika Ureda predsjednik Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Rusi su u posljednja 24 sata sedam puta raketirali područje oko Harkiva. Nakon što su ih Ukrajinci odgurali skoro do ukrajinsko-ruske granice, ruska vojska više ne može pomoću jeftine municije udarati po ukrajinskim trupama i plašiti civile u Harkivu.

Borba za Harkiv ušla je u novu fazu čim su Rusi počeli raketirati elektrane i ostalu gradsku infrastrukturu.

image

Zgrada u Harkivu koja je djelomično uništena tijekom ruske ofenzive

SERGEY BOBOK/AFP

Nakon napada koji su Rusi izveli u ponedjeljak, veći dio grada ostao je bez struje i vode. Neki dijelovi grada vode nemaju od nedjelje navečer. Harkivske gradske vlasti rekle su da su Rusi ciljano napadali dijelove grada u kojima žive civili, što znači da ruske trupe žele zastrašiti građane grada. "U tim dijelovima grada nema vojne infrastrukture. Još uvijek prikupljamo informacije o žrtvama i materijalnoj šteti", rekao je na komunikacijskoj platformi Telegram Ihor Terehov.

Ukrajinska je vojska u ponedjeljak rekla da je u posljednja 24 sata zauzela više od 20 mjesta. U videima koji kruže društvenim mrežama može se vidjeti da su se žitelji tih mjesta obradovali čim su vidjeli ukrajinske vojnike i vojna vozila.

Dok ukrajinska vojska napada ruske trupe, vlasti u nedavno oslobođenim gradovima nastoje doznati što se u njima događalo dok su bili okupirani. Kako piše The Guardian, sve upućuje na to da su Rusi u njima počinili strahote poput onih koje se na sjeveru zemlje počinili početkom godine.

Zastupnica u ukrajinskom parlamentu Ina Sovsun rekla je da je ukrajinska vojska pronašla tijela civila koji su, prema svemu sudeći, bili mučeni. Svjedočanstva tih vojnika uvelike su slična onima koja su dale ukrajinske trupe koje su oslobodile Buču.

Četiri su osobe pronađene u selu Zalizničoje u Zaporiškoj oblasti. "Tri su pokopane pored privatnih kuća, a jedna je pronađena na teritoriju tvornice asfalta", rekao je Ured državnog tužitelja u Zaporiškoj oblasti. "Ruski su vojnici počinili zločine i pokušali su ih prikriti", rekao je Maksim Strelnikov, zastupnik u Gradskom vijeću Izjuma. "Tek smo počeli istraživati događaje u oslobođenim gradovima", rekao je Oleksandr Filčakov, glavni tužitelj za ratne zločine u Harkivskoj oblasti.

image

Rusko oklopno vozilo kod Izjuma

Juan BARRETO/AFP

Ukrajinski su dužnosnici The Guardianu rekli da su ruski vojnici u Harkivu tražili muškarce koji su služili u vojsci. Jedan je ukrajinski vojnik rekao da su Rusi gore postupali s civilima koji su bili bliže fronti.

Učiteljica Ljudmila Bilous iz Kupjanska rekla je da su ruski vojnici nakon dolaska u sela oko Kupjanska odmah priveli jednog Ukrajinca koji je sudjelovao u bitkama u Donbasu. Bilous je rekla da su Rusi imali popise s imenima ljudi koje moraju ispitati te da su ih odmah počeli odvoditi. "Ne znamo što se s njima dogodilo", rekla je učiteljica. "Njegovi su rođaci od Rusa pokušali doznati što mu se dogodilo. Ruski vojnici mu nisu htjeli dati hranu koju su mu rođaci donijeli. Rusi su mu kasnije upali u kuću i sve ukrali."

Bilous je rekla da su Ukrajinci prezirali okupatorske snage te da nije vidjela da su Rusi ikoga silovali ili mučili. Nakon što su ruski vojnici u jednom društvenom centru u jednom od sela oko Kupjanska uspostavili bazu, jedan im je mještanin prerezao gume na vozilima. Rusi su potom okupili sve žitelje mjesta te pokušali uspostaviti pravila za kohabitaciju.

image

Žiteljica Harkiva skuplja svoju imovinu nakon napada ruske vojske

SERGEY BOBOK/AFP

Dvadesettrogodišnja Anastazija iz sela pored Balaklije prvih je nekoliko tjedana okupacije provela u podrumu. Jedva je, kaže, disala, a 2. je veljače rodila blizance. Ona i njezini sumještani doznali su da su pod okupacijom tek nakon što je nastupio prekid vatre. Tada je Anastazija uočila kontrolne točke s ruskim vojnicima. "Najgore je bilo to što se moj muž u Harkivu borio za Ukrajinu. Htjela sam ubiti sve Ruse koje sam vidjela", rekla je Anastazija.

Žitelji tih mjesta u većoj su mjeri bili bez telefonskog i televizijskog signala te nisu mogli doznati što se događa u zemlji. Ruski vojnici nisu živjeli u tim selima i rijetko su kada stupali u kontakt s lokalnim stanovništvom. Tijekom prva tri tjedna okupacije, u Anastazijinom selu nije bilo struje, plina i vode. Kasnije su ih imali tek povremeno i privremeno. Prvih su mjesec dana okupacije preživjeli zahvaljujući zalihama. Kada su im Rusi dopremili neke namirnice i dobra, naplaćivali su ih po astronomskim cijenama.

"Jedna pelena koštala je jedan dolar. Rusi nam nisu donijeli nimalo humanitarne pomoć", rekla je Anastazija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:58