KORONAVIRUS

Unatoč visokoj stopi zaraženosti, smrtnost u Španjolskoj i Portugalu značajno niža nego kod nas

U Hrvatskoj se cijepilo tek 60-ak posto starijih od 60, a u Španjolskoj i Portugalu njih 95 posto
 Vojko Bašić/Cropix

Iako je Ryanair najavio 37 linija iz Zadra ovoga ljeta, od čega 17 novih, najveća europska zrakoplovna kompanija morala je odgoditi početak uspostave triju novih linija te smanjiti broj rotacija na dvije postojeće linije za Veliku Britaniju.

Linije za Edinburgh, Newcastle i Liverpool, koje su trebale biti uspostavljene od 1. srpnja, odgođene su do početka rujna, a broj rotacija na linijama za Manchester i London Stansted je s dosadašnje četiri smanjen na dvije tjedno. Kako Ryanair još nije objavio razloge svoje odluke, pretpostavlja se da je uzrokovana lošom epidemiološkom situacijom u Zadarskoj županiji,

Osim Zadarske županije, koja je već neko vrijeme crvena na epidemiološkoj karti Europe, sve ostale hrvatske županije zasad su zelene. No, s obzirom na nizak udio cijepljenih u Hrvatskoj, epidemiolozi upozoravaju da je neminovan četvrti pandemijski val generiran delta ili indijskom varijantom. Delta varijanta dosad je najsnažnije pogodila Veliku Britaniju, a sada prijeti slomom turističke sezone u Portugalu, Španjolskoj i Cipru koji spadaju među omiljene turističke destinacije upravo britanskih turista.

Primjerice, Portugal je sredinom svibnja kao prva članica EU otvorio svoja vrata britanskim turistima bez nametanja epidemioloških mjera, što je nakon nekoliko tjedana rezultiralo pogoršanjem epidemiološke situacije pa je Lisabon bio čak i u lockdownu.

Zbog loše epidemiološke situacije u Lisabonu je i dalje skraćen rad ugostiteljskih objekata. Zanimljivo je da sve tri turističke zemlje koje bilježe najveći rast zaraženih u EU posljednjih tjedana imaju bitno viši udio cijepljenih od Hrvatske. Tako je na Cipru potpuno cijepljeno 52,8, u Španjolskoj 43,8, a u Portugalu 43,4 posto odrasle populacije, dok je u Hrvatskoj cijepljenje završilo za samo 35,7 posto odraslih.

No, delta varijanta u spomenutim državama širi se mahom među mlađom i necijepljenom populacijom. Primjerice, naglo pogoršanje epidemiološke situacije u Španjolskoj potaknuto je dramatičnim porastom zaraženih u dobi između 12 i 29 godina, među kojima su infekcije otprilike 20 puta češće nego kod starijih od 70, koji su tamo velikim dijelom cijepljeni. Visoka cijepljenost starije populacije - u Portugalu i Španjolskoj cijepljeno je više od 96 posto starijih od 60 - rezultira smanjenom smrtnošću od covida.

Iako sve tri zemlje imaju četiri do šest puta veći broj zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana od Hrvatske, imaju značajno manju smrtnost. Tako je u Španjolskoj u posljednjih 14 dana zabilježeno 5,75 smrti od covida na 100.000 stanovnika, u Portugalu 3,79, na Cipru 1,13, dok je u Hrvatskoj - u kojoj je barem jednom dozom cijepljeno oko 60 posto starijih od 60 - ta brojka čak 12,32 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:32