BOSNA I HERCEGOVINA

Unatoč zabrani, migranti i dalje dolaze u pretrpanu Unsko-sansku županiju, dovoze ih iz RS-a

Vlasti ističu kako ne postoji način da se sankcionira Republiku Srpsku koja sustavno dovozi migrante
Ilustracija / prijevoz migranata
 Elvis Barukcic/AFP

Ilegalni migranti i dalje pristižu u pretrpanu Unsko-sansku županiju unatoč zabrani koje su uvele tamošnje vlasti jer se prevoze iz Republike Srpske autobusima do međuentitetske granice otkuda oni nastavljaju pješke u pokušaju da se dokopaju Hrvatske i nastave dalje prema drugim zemljama EU-a.

Kako je za portal Klix potvrdio županijski premijer Mustafa Ružnić, unatoč zabrani dolaska migranata ne postoji način da se sankcionira Republiku Srpsku koja sustavno dovozi migrante do općine Ključ.

- U tom dijelu do Ključa se jednostavno ne poštuje odluka. I dalje autobusi normalno prevoze ilegalne migrante, i dalje vrše trgovinu robljem. Prevoznici njih tu dovezu, migranti izlaze, a oni se vrate nazad - rekao je Ružnić. Po njegovim riječima jedino postoji mogućnost da kazne prijevoznika iz te županije, ali ne i one koji dolaze iz Republike Srpske.

Nakon što je broj migranata premašio 10.000, a situacija prijeti eskalacijom, vlasti Unsko-sanske županije zabranile su dolazak migranata autobusima, čemu se odmah usprotivio srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik. Kao što je i najavio, ilegalni migranti se dovoze na međuentitetsku granicu s ovom županijom.

Na području Unsko-sanske županije trenutačno je najmanje deset tisuća ilegalnih migranata koji iz tog dijela Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u Hrvatsku i nastaviti dalje prema EU-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2021 15:14