‘HIBRIDNI RAT‘

UNHCR pritišće Poljsku da pomogne migrantima na granici s Bjelorusijom

Poljska, Litva i Latvija prijavile su veliko povećanje broja migranata iz zemalja kao što su Irak i Afganistan
 Wojtek Radwanski/AFP

UN-ova agencija za izbjeglice i skupine za zaštitu ljudskih prava u utorak su pozvale Poljsku da pruži zdravstvenu i pravnu pomoć i utočište migrantima koji kampiraju na granici s Bjelorusijom, dan nakon što je poljska vlada rekla da će sagraditi ogradu na granici.

Poljska, Litva i Latvija prijavile su veliko povećanje broja migranata iz zemalja kao što su Irak i Afganistan koji pokušavaju prijeći njihove granice.

EU tvrdi da bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko vodi "hibridni rat" koristeći migrante kako bi pritisnuo Uniju zbog sankcija koje mu je uvela.

"Prihvaćamo da su nedavni dolasci izazov Poljskoj, ali pozivamo vlasti da omoguće pristup teritoriju, trenutnu zdravstvenu zaštitu, pravne savjete i psihološku podršku tim ljudima", rekla je Christine Goyer, predstavnica UNHCR-a u Poljskoj.

Poljski ministar obrane je u ponedjeljak rekao da će se na granici s Bjelorusijom podići 2,5 metara visoka ograda i povećati broj vojnika.

"Države imaju zakonsko pravo upravljati svojim granicama u skladu s međunarodnim pravom, međutim, također moraju poštovati ljudska prava, uključujući i pravo traženja azila", priopćio je UNHCR.

Helsinški odbor za ljudska prava u utorak je također rekao da je tražio od Europskog suda za ljudska prava da uvede privremene mjere koje će prisiliti Poljsku da se pobrine za sigurnost migranata, hranu, vodu i utočište u izbjegličkom centru.

Poljski pučki pravobranitelj rekao je da je granična straža prekršila Ženevsku konvenciju tako što nije prihvatila usmene izjave nekih migranata koji su rekli da žele podnijeti zahtjev za međunarodnom zaštitom u Poljskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:12