ZALIVEN KREČOM

Uništen mural ratnom zločincu Mladiću u Beogradu: ‘Ovo što sam napravio je ljudski čin‘

Mural je uništio aktivist i član SDPS Srbije Đorđe Žujović jer, kako je rekao, predstavlja ljagu na obrazu svakog građanina Srbije

Uništeni mural Ratku Mladiću u Beogradu

 Printscreen, Nemanja Jovanović/nova.rs

Mural Ratku Mladiću, zbog kojeg su u utorak do kasno navečer trajali neredi na ulicama Beograda kada je policija intervenirala i razdvajala sukobljene skupine građana - od kojih su jedni prosvjedovali zbog privođenja aktivistkinja za ljudska prava Aide Ćorović i Jelene Jaćimović nakon što je Ćorović bacila nekoliko jaja na mural, dok drugu skupinu činile pristaše Ratka Mladića - uništen je, izvijestio je portal Nove.rs, objavivši i fotografiju uništenog murala -

Mural je, kako prenosi portal, uništio Đorđo Žujović, dugododišnji aktivist i član Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), čiji je predsjednik Rasim Ljajić.

On je za Nova.rs izjavio da je njegova civilazacijska dužnost bila da uništi mural i pojasnio zašto je to učinio.

"Mural s likom Mladića predstavlja ljagu na obrazu svakog građanina Srbije, bez obzira kojem narodu pripadao, koje je vjere ili političke orijentacije. Svi oni koji se trude da brane taj mural čine medvjeđu uslugu svima nama", objašnjava Žujović, koji je istaknuo da njegov potez predstavlja civilizacijski čin.

„Ovo što sam uradio smatram normalnim, ljudskim činom. Pružam podršku svakome tko svojim aktivnostima pokazuje da mu je ipak stalo do borbe za normalno društvo“, kaže on i dodaje da je na licu mjesta zatekao "čuvara" murala, odnosno da je ispred murala zatekao čovjeka za kojeg pretpostavlja da je pripadnik jedne desničarske organizacije te da mu je isti prijetio, govoreći da zna tko je i da će ga pronaći.

„Meni su novinari rekli da je on iz Levijatana… Došlo je do verbalnog sukoba, pokušao je da mi se unese u lice. Poslije se pomjerio metar kako bi telefonirao. Kad sam uradio to što sam uradio, on je rekao je da će me pronaći, da zna tko sam ja.. Nisam mogao da vidim tko je on jer mu je lice bili gotovo cijeelo prekriveno", rekao je Žujović.

Kordoni policije razdvajali sukobljene strane

U utorak navečer se nekoliko stotina ljudi okupilo u središtu Beograda na skupu podrške aktivistici za ljudska prava Aidi Ćorović koja je ranije privedena nakon što je bacila jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću koji su nevladine udruge kanile prebojiti, ali je policija njihov skup zabranila.

Ćorović su grubo priveli policajci u civilu, ne legitimirajući se, a osim nje privedena je i aktivistica Jelena Jaćimović te su poslije saslušanja u policijskoj postaji puštene kasno u utorak popodne.

"Imali su kapuljače, u prvi mah pomislila sam da su desničari, navijači ili već netko iz tih skupina. Bili su grubi, nisu se legitimirali", rekla je za Hinu Ćorović.

Sudionici prosvjeda su, poslije skupa na trgu ispred Doma sindikata, krenuli u prosvjednu šetnju do murala, ali ih je na pedesetak metara od Murala u Njegoševoj ulici dočekao korodon policije opremljene za razbijanje demonstracija, a ubrzo potom iza njih je formiran i drugi kordon.

Izolirani između dva kordona, uz treći koji je bio postavljen nedaleko od murala Ratku Mladiću, prosvjednici su se u miru i pjevajući revolucionarne i partizanske pjesme iz Drugog svjetskog rata, zadržali u Njegoševoj oko sat vremena.

Kad ih je jedan od organizatora prosvjeda pozvao da se raziđu i nastave prosvjede dok mural ne bude uklonjen, iza kordona se pojavila skupina od dvadesetak desničara koji su počeli vrijeđati i provocirati, skandirajući ime Ratka Mladića, pjevajući četničke pjesme i uzvikujući "ustaše, ustaše" i "Srebrenica nije genocid".

Prosvjednici su uzvratili povicima "fašisti, fašisti", a policija je reagirala okruživši skupinu desničara.

Incident je potrajao dvadesetak minuta dok se prosvjednici nisu razišli.

Skup zabranjen

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, koji se pojavio kad su se prosvjednici već razišli, izbjegao je dati izjavu medijima, uz kratku poruku da je "sačuvan javni red i mir".

"Slobodno se krećite gradom", rekao je Vulin koji je ranije, u obrazloženju zabrane najavljenog prebojavanja murala, poručio da dozvolu za okupljanje neće dobiti ni oni koji namjeravaju prebojati mural, ni oni koji ga hoće sačuvati.

Pozivanje nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Žena u crnom i drugih da dođu u Beograd "da bi se krečile fasade, licemjerno je, podlo i vođeno zlom namjerom", ustvrdio je Vulin.

Kako je prenijela Nova.rs, Vulin je u Njegoševoj ulici i ispred Mladićevog murala ostavio cvijet.

Ranije u utorak je MUP, nakon što su mediji javili da policija nadzire i štiti mural s likom Ratka Mladića, priopćio da "policija ne štiti mural, već štiti javni red i mir" i "kontrolira provođenje zabrane okupljanja", te da zbog toga "legitimira sve osobe, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića".

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), kao inicijator uklanjanja murala, u otvorenom pismu poručila je poslije objave da je skup zabranjen kako odustaje od akcije jer "to više nije običan mural, već spomenik Mladiću, koji je podigao nepoznati autor, ali je stavljen pod zaštitu države Srbije rješenjem MUP-a, ministra Aleksandra Vulina i šutnjom predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić".

To je, kako navodi YIHR, "logičan korak nakon dugogodišnjeg slavljenja zločinaca kao heroja" od cijelog političkog i državnog aparata i "nedostatka hrabrosti i savjesti da se preuzme odgovornost za zločine počinjene u ime srpskog naroda".

Službeni Beograd odbija prihvatiti da je u Srebrenici u srpnju 1995. godine počinjen genocid na Bošnjacima, unatoč presudi haškog suda i kojemu je zapovjednik snaga bosanskih Srba Ratko Mladić zbog ratnog zločina osuđen na doživotni zatvor, a presudu je potvrdilo sudsko vijeće 8. lipnja 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2021 15:13