UBOJITO PRECIZNI

Uništen najmoderniji ruski tenk u Ukrajini, presudili su mu američki oklopnjaci kakve nabavlja i Hrvatska

Ruski državni mediji smatraju da je T-90M Proryv najnaprednije oklopno vozilo na svijetu

Borbeno vozilo Bradley u Ukrajini

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajinske postrojbe uspješno su uništile moderni ruski tenk T-90M “Proryv” koristeći dva borbena vozila Bradley, piše Defence Blog.

Prema Militarnyiju sukob, koordiniran izvidničkim bespilotnim letjelicama, odvijao se u selu Stepove, gdje su ukrajinske snage pucale na ruski tenk iz izuzetno velike blizine.

Koristeći preciznu taktiku, ukrajinske snage pogodile su borbeni sustav ruskog tenka, uzrokujući nekontrolirano okretanje kupole. Nakon toga, tenk je udario u drveće i zaustavio se. Ruska posada napustila je onesposobljeni tenk, što je kasnije potvrdio i vojni izvor koji je promatrao snimku izvidničke bespilotne letjelice.

Iskaz očevica otkrio je da su većinu operacije izvela dva oklopna vozila Bradley. Snimka prikazuje učinkovitu neutralizaciju tenka T-90M.

T-90M je najmoderniji tenk kojeg ruske snage koriste u ratu u Ukrajini (još modernija Armata zasad nije viđena bojištu, barem ne prema neovisnim izvorima).

Ruski državni mediji tvrde da je T-90M Proryv najnaprednije oklopno vozilo na svijetu, prikladno za moderno ratovanje. U intervjuu s proruskim vojnim blogerima, Putin je također rekao da je takozvana "specijalna vojna operacija" u Ukrajini potvrdila da je T-90M Proryv najbolji svjetski borbeni tenk.

Ovaj fragment rata dodatno naglašava važnu vojnu potporu koju su Sjedinjene Države pružile Ukrajini, s dostavljanjem 109 M2A2-ODS Bradley i četiri borbena vozila varijante B-FIST.

Hrvatska nabavlja 89 Bradleyja

Podsjetimo i da Hrvatska nabavlja 89 oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS koja će se modernizirati u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila u Slavonskom Brodu. Prva 22 vozila u Hrvatsku su stigla već početkom prosinca.

Vrijednost cijelog ugovora je 196,4 milijuna dolara, od čega američka donacija iznosi 51,1 milijun dolara, a Hrvatska plaća preostalih 145,3 milijuna dolara. Ukupno će biti modernizirana 62 vozila, njih pet vozila bit će za obuku, a 22 za rezervne dijelove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:49