POD PRITISKOM OBITELJI

Unuk kazahstanskog vođe rekao da traži azil u Velikoj Britaniji

Aisultan Nazarbajev
 Facebook

Unuk moćnoga bivšeg kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva rekao je u četvrtak da traži politički azil u Velikoj Britaniji potuživši se da je pod pritiskom svoje obitelji.

Aisultan Nazarbajev (29) koji je sebe sada prozvao Aisultan Rakhat, rekao je putem Facebooka da je već u Velikoj Britaniji te da se razišao sa svojim djedom i majkom Darigom Nazarbajevom, predsjednicom kazahstanskog gornjeg doma parlamenta.

Njegove objave na Facebooku bile su neredovite tijekom nekoliko proteklih godina, a uključuju priznanje da je bivši ovisnik o drogi, pokušaj da kontaktira Nazarbajevljeva političkog neprijatelja, rasprave o vjerskim pitanjima i optužbe protiv više pripadnika nacionalne elite te naftom bogate zemlje.

Nazarbajev (79) je ostavku dao u ožujku prošle godine nakon što je vodio bivšu sovjetsku republiku gotovo 30 godina te je za svog nasljednika podupro Kasima Džomarta Tokajeva, osiguravši mu pobjedu na sljedećim izborima.

Nazarbajevu ostaju široke ovlasti kao šefu sigurnosnog vijeća i vođi vladajuće stranke Nur Otan i nosi službeni naslov Jelbasi - nacionalni vođa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:31