U BAZILICI SVETOG PETRA

Uoči polnoćke žena nasrnula na Benedikta XVI i srušila ga na pod

 AFP

RIM - Papa Benedikt XVI Ratzinger (82) srušen je na pod kada je na njega nasrnula zasad neimenovana žena, koju je predstojnik Ureda za novinstvo Svete Stolice ocijenio „mentalno neuravnoteženom“.

Žena je prethodno preskočila ogradu koja je dijelila prostor za vjernike od prolaza za biskupe i kardinale koncelebrante te za Papu. Nastala je velika gužva. Na pod se srušio i kardinal Roger Etchegaray (87), francuski Bask, koga su odvezli na prvu pomoć, a zatim smjestili u Sveučilišnu polikliničku bolnicu „Agostino Gemelli“.

Sve se to dogodilo uoči početka sinoćnje ponoćke u Vatikanskoj bazilici svetog Petra, koja je zbog toga počela s desetak minuta zakašnjenja, oko 22.10.

Kako smo mogli vidjeti na Raijevu snimku, poglavar Katoličke crkve odmah se digao s poda, uz pomoć ceremonijara, i pridružio procesiji, kao da se ništa nije dogodilo, te je mirno predvodio koncelebriranu euharistijsku svečanost Isusova rođenja. Nakon mise Papi je samo trebala ovlašna podrška ceremonijara da siđe niza stube. Bila je, međutim, primjetna neuobičajena blizina pripadnikâ vatikanske sigurnosne službe, koji su Benedikta XVI okružili.

Ove godine je početak ponoćke pomaknut na 22 sata, da bi se Benediktu XVI dalo dovoljno vremena da se oporavi za Božićnu misu danas u 10 sati.

U vatikanskim krugovima se ne isključuje da je na Papu nasrnula ista žena koja je i lani pokušala prodrijeti do njega. Žena je odvedena u postaju vatikanske Žandarmerije i ondje zadržana. Novinarima je rečeno da je konfuzna i uzbuđena, te da objašnjava da je htjela „zagrliti Papu“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:57