PRED OČIMA DJECE

Upali joj u kuću: Uhitili trudnicu jer je na Facebooku pozivala na prosvjed protiv lockdowna

Uhićenje Zoe-Lee Buhler u australskoj državi Victoriji izazvalo je brojne kritike
 Screenshot

Uhićenje 28-godišnje trudnice Zoe-Lee Buhler u njenom domu u australskom gradu Ballaratu zbog organiziranja događaja na Facebooku koji poziva na prosvjed protiv lockdowna u državi Victoriji, izazvalo je brojne kritike nakon što je snimka njenog uhićenja postala viralna, piše BBC.

Naime, snimka koja je emitirana uživo na Facebooku i koja je pregledana preko dva milijuna puta, pokazuje Buhler i njenog partnera kako razgovaraju s policijom.

Kada je policiji postavljeno pitanje zašto će je uhititi, jedan od policajca je odgovorio kako postupaju zbog njene objave na Facebooku koja se veže uz prosvjed protiv lockdowna.

Buhler je policajcima ponudila da obriše objavu, no oni su joj kazali da je optužena za poticanje prosvjeda koji se treba održati u subotu.

Za vrijeme uhićenja, koje se odvilo pred njenim partnerom i djecom, Buhler je plakala te kazala policiji kako smatra da nije učinila ništa loše.

Premijer Victorije Daniel Andrews podržao je njeno uhićenje kazavši da prosvjedi potkopavaju napore koje država čini u zdravstvu.

Ovaj događaj razbjesnio je aktiviste za ljudska prava i oporbu.

- Uhićenje ljudi zbog organiziranja mirnih prosvjeda ili objave na društvenim mrežama je nešto što se često događa u autoritarnim režimima, a to se ne bi trebalo događati u demokratskoj zemlji poput Australije - kazala je Elaine Person iz organizacije Human Rights Watch.

Kritičari su upozorili da bi ovakvi događaji mogli dodatno potaknuti stvaranje atmosfere protiv lockdowna ili dati još materijala teoretičarima zavjere.

Inače, australska država Victorija je od srpnja pod lockdownom kako bi pod kontrolu stavila novi val koronavirusa.

Vlasti su proglasile izvanredno stanje, zabranu izlaska i okupljanja, te su uvele noćni policijski sat u Melbourneu kao do sada najtežu mjeru u borbi protiv širenja koronavirusa.

Mnogi podržavaju donesne mjere, ali neki im se protive. Prošlog tjedna policija u Victoriji objavila je da će uhititi ljude zbog organiziranja prosvjeda protiv lockdowna jer tako krše mjere zabrane okupljanja.

Pojedincima koji krše mjere u Victoriji može biti izrečena novčana kazna u iznosu od 1,652 australskih dolara, dok za ozbiljnije kršenje mjera mogu završiti u zatvoru.

Kako piše BBC, stavljanje Victorije pod lockdown smanjilo je širenje virusa, pa je u danima ovog tjedna zabilježeno ispod 100 slučajeva zaraze koronavirusom, u usporedbi s preko 700 slučajeva tijekom vrhunca epidemije u kolovozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:10