POTENCIJALNO OPASNO

Upaljen meteoalarm za veći dio Hrvatske! Evo kakvo nas vrijeme čeka sutra i početkom tjedna

Za većinu zemlje proglašeno je žuto upozorenje

Ilustracija

 Matko Begovic/Makarska Kronika/Cropix/Cropix

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za nedjelju je ponovno upalio alarm, ovoga puta žuti, za većinu zemlje. Očekuje se promjenljivo vrijeme, mjestimice u unutrašnjosti i pretežno oblačno. Ponegdje će padati kiša te pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno moguće i izraženiji, osobito u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar će biti slab do umjeren, sjeveroistočni i istočni, poslijepodne na zapadu sjeverozapadni. Slab do umjeren sjeverozapadnjak puhat će i na Jadranu, a uz obalu ponegdje bura, osobito na sjevernom dijelu, lokalno i s jakim udarima, a u prvom dijelu dana mjestimice jugoistočnjak, javlja DHMZ.

U svojoj opsežnijoj prognozi, HRT javlja da se u nedjelju očekuje oblačnije vrijeme, češća kiša, lokalno i obilnija, pa i uz grmljavinu, a u ponedjeljak će biti prolazno stabilnije, većinom suho i sunčanije pa opet promjenjivije.

image

Meteoalarm

DHMZ

"U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačnije, osobito prema zapadu, gdje će povremeno padati kiša, a može i zagrmjeti. Vjetar većinom slab, u Podunavlju i umjeren istočni. Najniža temperatura od 14 do 16 °C, najviša od 22 do 26 °C", navodi u svojoj prognozi za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.

U središnjoj Hrvatskoj bit će svježije. Ujutro će prevladavati oblačno, povremeno s kišom, a unatoč djelomičnom razvedravanju i od sredine dana valja računati na mjestimice obilnije pljuskove i grmljavinu. Vjetar većinom slab sjeveroistočni.

Odveć jakog vjetra neće biti ni na zapadu zemlje. Mjestimična kiša padat će uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre, lokalno izraženija i praćena grmljavinom. Duljih sunčanih razdoblja bit će osobito na obali sjevernog Jadrana. Najniža temperatura zraka od 10 °C u unutrašnjosti do 19 °C na otocima. Najviša između 20 i 25 °C, a u gorju i malo niža.

U Dalmaciji će naoblaka biti promjenjiva. Kiše će biti većinom u unutrašnjosti, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova. Popodne češća sunčana razdoblja. Umjeren jugoistočni vjetar u drugom dijelu dana u okretanju na sjeverozapadnjak, kojeg će prema otvorenom moru biti već od jutra. Najviša temperatura zraka do 24 °C.

image
DHMZ

Podjednaka toplo bit će i na krajnjem jugu Hrvatske. Nebom će dominirati oblaci i povremeno će padati kiša uz slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. More stoga malo do umjereno valovito.

Prolazno stabilnije pa opet promjenjivije

U ponedjeljak će na kopnu mirnije, ujutro mjestimice uz maglu. Popodnevnih pljuskova može biti u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. Od utorka ponovno češća kiša, a uglavnom suho još će se zadržati na istoku Hrvatske. Očekuje se slab vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Srijeda u većini krajeva malo svježija.

Dugotrajne stabilizacije nema ni na Jadranu. Samo će ponedjeljak biti većinom sunčan, a pokoji popodnevni pljusak može pasti u unutrašnjosti Istre. Uz više oblaka povremene kiše u utorak će biti uglavnom na sjeveru Jadrana, a u srijedu u Dalmaciji. Temperatura zraka bez izražene promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 19:26