BIJEG IZ MOSKVE

Uplakani Rusi sletjeli u Beograd: ‘Jako se bojimo, Putin je ubojica‘; Vučić tvrdi: ‘On ne blefira!‘

‘Jako se bojim za svoju obitelj i prijatelje‘, rekla je jedna Ruskinja koja je sa svojim suprugom stigla u glavni grad Srbije

Rusi koje su novinari Nove zatekli na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu bili su uplakani i uplašeni, a rekli su da su iz domovine otišli kako bi pobjegli od rata i najavljene mobilizacije

 Screenshot/Nova.rs

Nakon što je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u srijedu najavio djelomičnu mobilizaciju 300 tisuća rezervista kako bi unio svježu krv u rusku vojsku koju su u zadnje vrijeme ozbiljnije uzdrmali porazi koje su im na sjeveroistoku Ukrajine nanijele ukrajinske snage, dio Rusa napustio zemlju.

Pored Turske, Armenije, Uzbekistana i Azerbajdžana, sve redom zemalja u koje Rusi mogu putovati bez viza, veća grupa Rusa u srijedu je avionom doputovala u Srbiju, javlja Nova.rs.

Rusi koje su novinari Nove zatekli na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu bili su uplakani i uplašeni, a rekli su da su iz domovine otišli kako bi pobjegli od rata i najavljene mobilizacije.

- Moj je suprug ostao u Rusiji. Mnogim mojim prijateljima je stigao poziv za mobilizaciju. Mojim kolegama i općenito mladim momcima - rekla je za Novu Ruskinja Julija te dodala da su pozivi ljudima slani na kućne adrese.

image

Ruskinja Julija

Screenshot/Nova.rs

- Moj brat je pod Izjumom. Regrutirali su ga iako ima 20 godina. Već tri mjeseca je pod Izjumom. On je u rat otišao 29. srpnja i bio je u Izjumu i Harkivu. Ne vjerujte svemu što se u Rusiji govori - rekla je Julija.

Ruskinja Irina i njezin suprug Novoj su rekli da su u Beograd stigli kako bi bili na sigurnom.

- Jako se bojim za svoju obitelj i prijatelje, a i za vlastitu sigurnost. Moja kći prije nekog vremena također došla u Beograd. Sada smo došli moj suprug i ja. Želimo ostati ovdje - rekla je uplakana Irina za Novu.rs.

image

Ruskinja Irina

Screenshot/Nova.rs

Irina je rekla i kako na razumije zašto se Rusija zaratila s Ukrajinom.

- Prilično sam uplašena i tužna jer moja vlada vodi lošu politiku. Želim reći da Ukrajincima treba sloboda. Molim da prestane sukob. Ponavljam, ljudi, molim vas, prestanite s napadima. Molim vas, zaustavite Putina. Što se njega tiče, mogu vam reći da je on jako opasan i ubojica. On nije dobra osoba, on ne brine o narodu, u to sam sigurna - rekla je Irina.

Rus Aleksej rekao je da je u Beograd došao posjetiti rođake te da se boji rata.

Jedna od obitelji koja je u srijedu iz Moskve stigla u Beograd Novoj je rekla da je u glavnom gradu Rusije sve kao i ranije te da Ukrajincima ne žele ništa dobro.

- Ukrajina kao Ukrajina, to je skroz druga tema od Moskve. To su različite stvari, ali ništa dobro ne mislim o Kijevu i toj zemlji - rekla je ta obitelj.

image

Ruska obitelj

Screenshot/Nova.rs

Reuters je ranije u srijedu izvijestio da su se karte na letovima iz Rusije brzo rasprodale nakon što je Putin naredio hitnu mobilizaciju.

Podaci Google Trends pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, koja je najpopularnija ruska web stranica za kupnju karata za letove.

Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su u srijedu, prema podacima Aviasalesa.

Neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja (37.000 kuna) - što je višestruki iznos prosječne mjesečne plaće.

image

Jedan od Rusa koji je stigao u Beograd

Screenshot/Nova.rs

Ruska je oporba nakon Putinove najave pozvala na prosvjede protiv ruskog predsjednika, a oporbeni političar Aleksej Navaljni mobilizaciju je nazvao neuspjelim "kriminalnom ratom".

Ruske proturatne skupine pozvale su na prosvjede protiv mobilizacije.

"To znači da će tisuće ruskih muškaraca, naših očeva, braće i muževa biti bačeno u ralje rata. Sada je rat stigao u svaki dom, u svaku obitelj", objavila je proturatna koalicija Vesna (Proljeće).

Vesna poziva Ruse u svim većim gradovima da u srijedu izađu na ulice.

Na prosvjedima nakon samog početka rata, policija je privela 16.000 ljudi.

Vučić uvjeren da Putin ne blefira

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je, komentirajući poruke ruskog šefa države o mogućom reagiranju Kremlja, rekao kako vjeruje da Vladimir Putin ne blefira kad govori o svojim daljim potezima, javila je agencija Tanjug.

Putin je u srijedu u obraćanju naciji nakon ukaza o mobilizaciji dodatnih snaga ruske vojske ponovo zaprijetio zapadu. "Ako teritorijalni integritet naše zemlje bude u opasnosti, mi ćemo odgovoriti svime što raspolažemo da zaštitimo Rusiju i naš narod. To nije blef", kazao je Putin.

Vučić je u intervjuu za američku TV mrežu Newsmax istaknuo očekivanje da će mir prevladati i da će doći do kompromisnog rješenja između Rusije i Ukrajine.

Novinar Newsmaxa je rekao da je zapad zabrinut poslije Putinovog obraćanja i izjave o mogućoj uporabi svih vojnih kapaciteta i upitao Vučića, koji se više puta susreo s ruskim liderom, smatra li da predsjednik Rusije blefira.

"U Srbiji se nadamo da će mir prevladati i da će svi učiniti sve da se dođe do kompromisnog rješenja. Ne mogu govoriti kao vojni analitičar, već kao predsjednik, da bi odgovorio na ovo pitanje, ali da, točno je, mnogo puta sam se vidio s predsjednikom Putinom i ne vjerujem da on blefira", rekao je Vučić koji je u New Yorku u povodu zasjedanja OS UN-a.

Tijekom emisije voditelji su spomenuli da Srbija ima dobre odnose s Rusijom i upitali Vučića kakav je odnos Srbije prema sukobu u Ukrajini, navodi Tanjug.

"Mi imamo tradicionalno dobre odnose s Rusijom i Ukrajinom", naglasio je Vučić, istaknuvši da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvijek osuditi rat. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:19