RIJEČNI DIVERZANTI

Upoznajte Bratstvo, bojnu koju Rusi ne mogu smisliti: ‘Presudit ćemo Putinu u njegovom bunkeru‘

‘Svi mi sanjamo o odlasku u Čečeniju, Kremlj i sve do Urala‘, kaže zapovjednik bataljuna Bratstvo

Bojna Bratstvo

 Screenshot Twitter/

Pod okriljem mraka, grupa vojnika podigla je gumenjak s pijeska u vodu. Druga grupa je ukrcala opremu u svoj čamac, dok se treća tiho odgurnula veslima. Kad su se svi ukrcali u gumene čamce, upalili su motore i krenuli prema pučini. Dobrovoljni tim ukrajinskih specijalnih snaga, nazvan bataljun Bratstvo, kroz tminu obasjanu samo mjesecom, prešli su rijeku Dnjipro.

Borci Bratstva već mjesecima izvode tajne napade i druge specijalne operacije, u sklopu ukrajinske protuofenzive protiv ruskih okupacijskih snaga. Te je noći njihov zadatak bio prijeći Dnjipro na istočnu obalu, koju drže Rusi, postaviti mine duž ceste i napasti minobacački položaj.

Opasna misija

"To je vrlo opasna misija. Moraju se iskrcati na mjesto ispunjeno gomilom Rusa. Trebaju ih zaobići i postaviti mine", ispričao je za The New York Times zapovjednik bataljuna Bratstvo, Oleksij Serediuk. Akcija je tek djelomično uspjela. Vojnici su se vratili prije zore nakon što su postavili mine, ali je napad na minobacačke položaje otkazan jer je grupa ruskih vojnika bila prevelika.

Nakon što su se Rusi povukli iz grada Hersona i prešli na istočnu obalu, rijeka Dnjipro postala je linija razdvajanja južnog bojišta. Ukrajinci drže zapadnu obalu te čamcima prelaze na drugu stranu rijeke kako bi izvodili diverzantske napade.

Bratstvo svoje akcije u pravilu započinje izviđanjem ruskih položaja bespilotnim letjelicama. Zatim uspoređuju obavještajna izvješća s izviđanjem na terenu i provjeravaju ih s ukrajinskom vojskom koja ima svoje izvore. Nakon što su isplanirali napad, tim se okupio oko ekrana računala kako bi gledao snimke dronom dok ih je izviđački časnik informirao. Kad je pala noć, napad je mogao krenuti. U roku od sat vremena, Ukrajinci su bili opremljeni naočalama za noćno gledanje, oružjem i vodootpornim plaštevima te su se spustili na plažu. Zajedno su izmolili molitvu, zatim ukrcali uske gumene čamce i nestali u tami. Kad su stigli do cilja, zatekli su veliki broj ruskih vojnika. Brojčano nadjačani, Ukrajinci su se držali što dalje iz njihovog vidokruga, vrebajući priliku. Ali, nakon nekoliko sati jedan od gumenjaka je procurio i morali su prekinuti operaciju.

Od početka rata u Ukrajini, bojna Bratstvo izvršila je neke od najtežih misija u sukobu, provodeći sabotaže duž crte bojišnice, uključujući i bitke oko Kijeva i Harkiva. Nedavno su uništili ruski minobacač te su oborili ruski helikopter. Lokalno stanovništvo pokazalo se kao pouzdani doušnici u područjima koja su okupirale ruske trupe. Bataljunu bratstvo se pridružila i skupina ruskih dobrovoljaca, političkih izbjeglica koji su nekoliko godina živjeli u Ukrajini i odlučili se boriti na strani Ukrajinaca. Volonteri su najprikladniji za postavljanje zasjeda, jer su najspremniji prihvatiti rizik.

"Svi mi sanjamo o odlasku u Čečeniju, Kremlj i sve do Urala. Što se tiče predsjednika Vladimira Putina, treba ga ubiti u njegovom bunkeru. Moja mala jedinica to može izvesti", rekao je Serediuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:15