ŠOKIRAO ANALITIČARE

UPOZNAJTE BUGARSKOG TRUMPA Svi u strahu od bivšeg vlasnika nogometnog kluba i kralja ljekarni i benzinskih postaja: 'Pomest ću korumpirane elite'

 Dimitar Kyosemarliev / REUTERS

Samozvani bugarski Donald Trump, koji je prošle godine iskočio na političkoj sceni obećanjem da će "pomesti korumpirane elite", mogao bi imati presudni utjecaj na parlamentarnim izborima 26. svibnja.

Vlasnik lanca ljekarni i benzinskih postaja, među ostalim, Veselin Mareški (49), šokirao je u studenome analitičare osvojivši na predsjedničkim izborima 11 posto glasova i četvrto mjesto.

Od tada, populističkom i nacionalističkom retorikom koristi sve veću ljutnju mnogih Bugara zbog nesposobnosti njihovih postkomunističkih vlada da riješe probleme korupcije, siromaštva i kriminala.

Mareški, bivši vlasnik nogometnog kluba Lokomotiv Plovdiv, nudi malo konkretnih politika, ali tvrdi da su niska cijene u njegovih 350 ljekarni i na 15 benzinskih postaja dokaz da može postići rezultate.

"Vidjeli ste što se dogodilo u SAD-u, bogataš, poslovni čovjek, pobijedio je na izborima. Zašto se to ne može dogoditi u Bugarskoj?", rekao je.

"Ja sam antiestablišmentski kandidat, kao i Donald Trump. Mi smo tehnokrati, mi smo poslovni ljudi."

Ankete pokazuju da bi on mogao osvojiti više od pet posto glasova, što bi bilo dovoljno da igra važnu ulogu u formiranju nove vlade.

GERB desnog centra povukao se nakon što je njihov kandidat izgubio na predsjedničkim izborima u studenome od prorurskog saveznika socijalista Rumena Radeva.

GERB bi na izborima mogao dobiti oko 31 posto glasova, a socijalisti (BSP) 29 posto.

To znači da će se za ulazak u vladu natjecati Mareškijeva stranka Volja, turski MRF i savez nacionalističkih stranaka Nacionalna fronta spasa, VMRO i Ataka.

Mareški još nije kazao s kime bi želio koalirati.

Bugarska će vjerojatno ponovno dobiti fragmentirani parlament koji će teško formirati stabilnu koaliciju koja bi mogla provesti reforme, očekuju analitičari.

"Očekujemo tešku bitku između GERB-a i BSP-a i prilično problematično formiranje vlade", kazala je Boriana Dimitrova, analitičarka Alpha Researcha.

"Mareškijeva stranka definitivno će biti dio idućeg parlamenta. To je populistička stranka, kojoj je brzo porasla popularnost tijekom kampanje za predsjedničke izbore."

"Naš glavni cilj je da slomimo kralježnicu korupciji u Bugarskoj", rekao je Mareški. "Otud sve počinje. Ona rađa krijumčarenje, kartele i monopole."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:10