MILIJARDER IZ BRNA

Upoznajte ‘Češku sfingu‘, čovjeka koji namjerava preuzeti britanski Royal Mail, ali je povezan i s Hrvatskom!

Prema Forbesu, težak je sedam milijardi eura, a poznat je i kao suvlasnik West Hama

Daniel Křetínský

 Pavel Mazáč/Cnc/Profimedia

Iako je prošlo već puno vremena otkako je britanski Royal Mail bio u vlasništvu države, Britanci ovih dana strahuju od najava da će ovu važnu kompaniju, koja pritom generira gubitke, preuzeti čovjek kojemu je nadimak "Češka Sfinga".

Riječ je o 48 – godišnjem Danielu Křetínskom, četvrtom najbogatijem Čehu prema časopisu Forbes u 2022. godini, čovjeku čije se bogatstvo procijenjuje na sedam milijardi eura, a koje je većinski zaradio godinama poslujući u energetici.

Prema pisanju CNN-a, vlasnik Royal Maila, britanska logistička kompanija IDS, svoje je dioničare izvijestila kako namjerava prihvatiti ponudu za preuzimanje koju je dala tvrtka EP Grupa u vlasništvu Křetínskog, čiji bi ishod trebao biti poznat najkasnije do 29. svibnja.

Ukoliko doista dođe do preuzimanja – a čini se izglednim da hoće – bit će to nova šansa za kompaniju koja je privatizirana prije 11 godina, ali je u tom periodu dosta loše poslovala, prvenstveno zbog smanjenog interesa za njenim uslugama uslijed čega je nagomilala prilično dugova.

Vrijedno partnerstvo

Točnije, procjene kažu kako tvrtka tjedno gubi oko devet milijuna eura pa su mnogi skeptični može li joj spas donijeti ovaj češki milijarder koji je nadimak "Sfinga" dobio zbog rijetkog istupanja i činjenice da svoje poslove obavlja daleko od očiju javnosti.

Ipak, najviše je poznat Britancima zaluđenima nogometom - Křetínsky je prije tri godine kupio 27 posto udjela u West Hamu čime je postao drugi najveći dioničar ovog kluba, no njegovo se poslovanje prelijeva i u Hrvatsku, i to prvenstveno kroz partnerstvo s Patrikom Tkačem, osnivačem J&T Finance Group, konglomerata koji je 2016. godine preuzeo Novi list, a prije toga Vaba banku, a inače upravlja imovinom vrijednom 9,4 milijarde eura.

Tkač i Kretinsky 2021. su godine pokrenuli J&T Capital Partners holding kroz koji razvijaju zajedničke projekte, a upravo taj je Holding kupio i 44 posto češkog nogometnog kluba Sparta, kojemu je Křetínsky tako suvlasnik.

Kompanija EP Holding, koja je izgledni budući kupac Royal Maila, za osnivača pored Kretinskog tako ima upravo Tkača, a kompanija je kupila i udjele u Foot Lockeru u SAD-u te supermarketu Sainsbury u UK-u.

Bez vizije

Ipak, mnogo je onih koji drhte zbog pomisli da će Royal Mail dospjeti u ruke ovog Čeha te se boje za sudbinu tvrtke i njenih radnika, ukoliko ona bude u stranom vlasništvu.

Dave Ward iz Radničkog sindikata koji predstavlja 110 tisuća djelatnika Royal Maila za CNN je kazao kako potencijalno preuzimanje kompanije od strane Křetínskog predstavlja prijetnju za budućnost poštanskih usluga u zemlji.

"Nije logično da vitalnu državnu infastrukturu posjeduju osobe koje nemaju aposultno nikakvu viziju niti namjeru okosnicom poslovanja učiniti upravo zaposlenike", kazao je Ward, a glasnogovornik opozicijske Radničke stranke Jonathan Reynolds tražio je od EP grupe pisanu garanciju da će tvrtka zadržati sjedište u Velikoj Britaniji te surađivati sa sindikatom.

U svojem ranijem priopćenju, EP Grupa je poručila kako je dugogodišnji investitor u Velikoj Britaniji te da vjeruju kako je za budućnost Royal Maila krucijalna privatna investicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:37