TRGOVINSKI RAT

Upozorenje direktora Ikee: ‘Jako sam zabrinut, događa se nešto što će dovesti do poskupljenja...‘

Najpoznatiji lanac trgovine namještajem najavljuje širenje, unatoč prvotnim procjenama da će nakon 75 godina prvi put biti u minusu
Jesper Brodin
 Cvs/Bestimage/Profimedia

"Globalne trgovinske tenzije dovest će naposljetku do viših cijena proizvoda za krajnje potrošače". Ustvrdio je to Jesper Brodin, čelnik Ingka Grupe, tvrtke koja je vlasnik najpoznatije svjetske kompanije za prodaju namještaja Ikea.

Kaže kako restrikcije poput povećanja carina ne donose ništa dobro običnom čovjeku.

BBC podsjeća kako su mnoge zemlje proteklih godina uvele nove carinske i tarifne sustave po uzoru na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je time htio "zaštititi američke interese".

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) potvrdila je da je i prije izbijanja pandemije primjećen trend trgovinskih restrikcija među zemljama.

Recikliranje bitnije nego ikad

- Naravno da sve to vodi povećanju cijena proizvoda i svi smo zabrinuti, ne samo zbog tarifa u Indiji, već i globalno - kaže.

U Indiji, naime, Ikea ulaže milijarde dolara u ambiciozne planove širenja. No, većinu proizvoda koje prodaju uvoze, zbog čega su u višem poreznom i tarifnom rangu, što je odluka koju je prošle godine donijela vlada Narendre Modija, tvrdeći da će to smanjiti prednost uvoznicima i stranim tvrtkama pred domaćim proizvođačima.

Cijene su važne svima u svakoj zemlji, a Brodin vjeruje kako bi kupovanje sirovine na lokalnom tržištu moglo pomoći da se cijene koliko-toliko održe na nekadašnjoj razini, odnosno, da se ublaže efekti povećanih davanja. No, ističe i kako bi pritom trebalo voditi računa da pritom svi budu svjesni klimatskih promjena i potrebe održivosti i zaštite okoliša prilikom proizvodnje. Osvrnuo se i na pandemiju, rekavši kako nas je "covid naučio da kolektivne izazove čovječanstva doživimo ozbiljnije".

Objašnjava kako će recikliranje uskoro postati bitnije nego ikad, kako bi se smanjio utjecaj na okoliš. Smatra kako, primjerice, madraci koje Ikea proizvodi u budućnosti neće moći biti rađeni od takozvanih "djevičanskih materijala", odnosno čiste i dosad neobrađivane sirovine, već će se morati pronaći pametniji način njihove proizvodnje.

- Bit će nas sve više i morat ćemo dijeliti resurse ovog planeta. Stoga je recikliranje moralno, etično, ali i poslovno isplativo. Ikea će se pridružiti tim trendovima koje nazivamo "ekonomija 2.0", novi poslovni model svijeta - rekao je Brodi.

BBC piše kako multinacionalnim korporacijama problem predstavlja i kako izbjeći prisilni rad u svojim lancima opskrbe. Nedavna novinarska istraga te kuće otvorila je brojna pitanja o pamuku koji dolazi iz kineske regije Xinjiang, iako je kineska vlada oštro demantirala da se tamo radi o ikakvom prisilnom proizvodnju te sirovine.

Sličnim problemima koje je naveo Brodin bavi se i administracija novog američkog predsjednika Joea Bidena, koja je najavila nove zakone kako bi "povećala korporativnu odgovornost".

Pretrpjeli gubitke

Brodin se slaže da kompanije moraju preuzeti više odgovornosti.

- To je područje na kojem moramo svuda diljem svijeta raditi po razumnim i uobičajenim standardima. Možemo li garantirati da nikad neće doći do nesreće ili kršenja tih mjera? Ne, ali ako do toga dođe moramo greške odmah ispraviti - rekao je.

Ikea je pretrpjela velike gubitke zbog pandemije koronavirusa. Tijekom prošle godine, ne u isto vrijeme, bilo je zatvoreno 80 posto od 445 outlet prodavaonica diljem svijeta, no Brodin vjeruje kako koronavirus neće nepovratno promijeniti svjetsko tržište.

Primjerice, pojavljuju se teze kako će trgovina uživo dramatično pasti, dok će rasti ona putem interneta, no Brodin u to nije siguran te kaže kako potrošači još uvijek preferiraju vidjeti proizvod koji žele kupiti.

- Većina ljudi želi najprije sjesti u sofu, isprobati je, pa tek onda kupiti - rekao je.

Ipak, Ikea je već uložila velike količine novca u online prodaju i to čak i prije pandemije.

- Unatoč tomu, kada je pandemija počela, neko vrijeme mislili smo da ćemo po prvi puta u našoj 75-godišnjoj povijesti biti u minusu - rekao je.

Naposljetku, brojke su pokazale da je profit kompanije pao za 29 posto, na ipak impozantnih 1.7 milijardi američkih dolara.

Zanimljivo je i svojevrsna etička dilema koju je Brodin načeo za BBC. Naime, kada su shvatili da im internetska prodaja ipak donosi profit, postavilo se pitanje je li moralno opravdano uzimati potpore koje su države davale privatnom sektoru (a neke i još daju) za isplatu plaće radnicima.

'Više mušterija nego prije'

- Odlučili smo da je to pogrešno - kaže čelnik kompanije koja je novac naposljetku vratila vladama brojnih država.

Ipak, Brodin smatra kako će države svejedno još neko vrijeme morati podupirati ekonomiju, a nada se da bi se stanje moglo vratiti u normalu ujesen, no i tu se ogradio rekavši kako treba biti oprezan "i spreman na najgore".

Ipak, Ikea se nastavlja širiti, a u planu je otvaranje 50 novih trgovina diljem svijeta. Covid je malo zakomplicirao te planove te će nove trgovine morati imati sasvim drugačije sigurnosne mjere, no Brodin je siguran da će se one isplatiti.

- Zapravo smo iznenađeni koliko nam se kupaca vratilo. U većini zemalja, imamo više mušterija nego prije pandemije koronavirusa - zaključio je za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:57