‘NE IDITE TAMO!‘

Upozorenje vlade: ‘Želja većine Slovenaca je da putuju u Hrvatsku, no ona je u teškoj situaciji‘

Slovenska vlada, unatoč ublažavanju mjera, poziva da se odgode sva putovanja u inozemstvo koja nisu nužna
Ljubljana
 Ales Beno/AFP

Epidemiološka situacija s pandemijom koronavirusa u Sloveniji pokazuje blagi oporavak, ali je krhka, a u nekim susjednim zemljama je i teža, pa slovenska vlada, unatoč ublažavanju mjera, poziva da se odgode sva putovanja u inozemstvo koja nisu nužna.

I dalje je na snazi preporuka o odgodi svih putovanja koja nisu nužna, a kod nužnih je potrebno planirati odlazak, ali i povratak u Sloveniju i postavljene uvjete, upozorio je na vladinoj konferenciji za novinare visoki službenik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Šter. Dodao je da se to posebno odnosi na skore prvosvibanjske praznike, a i na one koji namjeravaju putovati u Hrvatsku.

Želja većine Slovenaca je da putuju u Hrvatsku, no ona je u teškoj situaciji s velikim brojem zaraza opterećenim zdravstvenim sustavom, kazao je Šter, šef konzularnog odjela u ministarstvu vanjskih poslova.

Dodao je da oni koji bi željeli putovati u Hrvatsku tamo ne očekuju "idiličnu turističku situaciju", da je za prelazak granice i za povratak, za one koji nisu cijepljeni s dvjema dozama ili imaju potvrdu da su preboljeli Covid-19, potreban negativan test na koronavirus. Pritom olakšica bez karantene ili testa vrijedi samo za vlasnike nekretnina i plovila, te one koji putuju zbog skrbi za obitelj ili slična nužna putovanja, uz uvjet da pritom ne izlaze iz "balona" i ne ostvaruju rizične kontakte, te da je vrijeme za takva putovanja vremenski ograničeno.

Šter je izvijestio da za eventualni ulazak u Srbiju treba negativan test na koronavirus, što vrijedi i za one koji su preboljeli Covid-19.

Za one koji dolaze iz Srbije Slovenija traži negativan PCR test na koronavirus ili potvrdu da su cijepljeni, pri čemu se uz cjepiva koja je već odobrila Europska unija priznaju i AstraZenecino cjepivo proizvedeno u Indiji (koje se primjenjuje u Srbiji, ali i rusko cjepivo Sputnjik V, te dva kineska cjepiva.

Slovenska vlada je zbog nešto bolje epidemiološke situacije u četvrtak donijela odluku po kojoj je ponovno dopušteno kretanje izvan statističkih regija, a od subote se otvaraju i ugostiteljski lokali na otvorenom, dok od idućeg tjedna mogu raditi i hoteli uz smanjeni broj gostiju i uvjet da su gosti negativni na koronavirus. Ugostitelji s time nisu u potpunosti zadovoljni i kažu da će samo manji broj tih kapaciteta možda moći raditi jer rezervacija još nema.

Vlada Janeza Janše objavila je u petak da je u zadnja 24 sata potvrđeno 900 novih zaraza koronavirusom, uz 16,8 posto pozitivnih testova, a preminulo je 6 oboljelih.

No, bolnice i dalje primaju nove oboljele i pune su, pa je trenutno na covid odjelima 629 oboljelih, što je devet više nego dan ranije, a 159 je težih slučajeva na intenzivnim odjelima, potvrdila je Maja Bratuša, glasnogovornica vlade.

Upozorila je da je po ocjenama epidemiologa stanje trećeg vala epidemije u Sloveniji još uvijek nestabilno i krhko, a da se postupno smanjenje broj hospitaliziranih može očekivati tek kroz tjedan-dva.

Prosječni broj dnevnih zaraza na tjednoj razini danas je 689, što je više nego u četvrtak kad je iznosio 684, a raširenost infekcije i dalje je visoka, pa incidencija infekcija u 14-dnevnom razdoblju na 100.000 stanovnika iznosi 229.

Prema incidenciji je Slovenija još uvijek u gornjem dijelu zemalja Europske unije, a lošije rezultate tog indeksa trenutno od nje imaju Francuska, Poljska, Nizozemska, Švedska, Mađarska, Hrvatska, Estonija i Cipar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 08:19