PREVENCIJA

Upozorenje zabrinutih stručnjaka: Cijepite se, lijekovi protiv korone nisu zamjena za to

Pojedini stručnjaci za zarazne bolesti pribojavaju se da bi dolazak pilula za covid-19 mogao dodatno omesti kampanju za cijepljenje.

Antivirusna pilula Molnupiravir

 Handout/Merck & Co,Inc./AFP

Antivirusne pilule koje su razvile kompanije Merck&Co i Pfizer Inc/BioNTech SE pokazale su se uspješnima u ublažavanju najgorih posljedica covida-19 ako ih se uzme dovoljno rano, ali liječnici napominju da je prevencija bolesti cijepljenjem bolje rješenje nego liječenje tabletama.

Prema anketi Kaiser Family Foundationa, 72 posto odraslih Amerikanaca primilo je prvu dozu cjepiva protiv korona virusa. Međutim, usporen je tempo cijepljenja, dok stavovi Amerikanaca o sigurnosti cjepiva protiv bolesti uvelike ovise o njihovoj stranačkoj pristranosti.

Obavezno cijepljenje koje su uvele neke privatne tvrtke te savezne države i administracija predsjednika Joea Bidena, zaslužno je za povećanje procijepljenosti stanovništva, ali je također potaknulo rasprave oko stavova o cijepljenju.

Pojedini stručnjaci za zarazne bolesti pribojavaju se da bi dolazak pilula za covid-19 mogao dodatno omesti kampanju za cijepljenje.

Preliminarni rezultati istraživanja nad 3000 američkih građana koje je provelo Sveučilište New York, otkrivaju da bi dostupnost pilula mogla odgovoriti ljude od cijepljenja, izjavio je Scott Ratzan, voditelj istraživanja sa spomenutog Sveučilišta.

Ratzan dodaje da svaki osmi ispitanik radije bira liječenje tabletama nego cijepljenje, što je prema njegovom mišljenju visok postotak.

Njegova je zabrinutost povezana s podacima koje je objavio Pfizer, a prema kojima eksperimentalne antivirusne pilule Paxlovid smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti za 89 posto kod odraslih osoba s visokim rizikom.

Paxlovid i Molnupiravir

Pfizerovi rezultati uslijedili su nakon što su Merck i Ridgeback Biotherapeutics 1. listopada objavili da njihov lijek, Molnupiravir, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda za 50 posto.

Spomenuti je lijek prošli tjedan dobio uvjetno odobrenje u Ujedinjenoj Kraljevini. Oba lijeka, Paxlovid i Molnupiravir, trebaju odobrenje od američkih zdravstvenih regulatora, no mogli bi se naći na tržištu već sljedećeg mjeseca.

"Ukoliko se oslanjamo isključivo na antivirusne lijekove, onda se kockamo s vlastitim zdravljem", kazao je Peter Hotez, profesor molekularne virologije na Baylor Sveučilištu.

Šestero stručnjaka za zarazne bolesti koje je intervjuirao Reuters, izrazili su zadovoljstvo pozitivnim rezultatima novih lijekova protiv covida-19, ali su isto tako upozorili da lijekovi nisu nikako zamjena za cjepivo.

Prema istraživanju koje je na američkim ratnim veteranima provela Vlada, Pfizerovo cjepivo efikasno je u suzbijanju rizika od hospitalizacije u 86.8 posto slučajeva, čak i u slučaju visokozaraznog delta soja.

"Mislim da vijesti iz Pfizera zvuče sjajno, ali to ne znači da imamo zamjenu za cjepivo", poručila je Leana Wen, profesorica na George Washington Sveučilištu.

Preskočiti cijepljenje "bila bi tragična pogreška", rekao je Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera Inc. "Novi lijekovi trebali bi poslužiti samo onima koji nisu imali sreće i zarazili su se koronom", poručio je za Reuters prošli tjedan.

"Oni ne bi trebali biti razlog da prestanete štiti vlastito zdravlje i zdravlje svojih ukućana", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 02:17