ZATVORENI SASTANAK

Upravni odbor UN-ove agencije za atomsku energiju osudio Iran zbog tragova uranija

Samo su dvije članice Upravnog odbora - Rusija i Kina, glasale protiv teksta rezolucije, 30 ih je glasalo za, a tri su bile suzdržane

Hossein Amir-Abdoulahian 

 ATTA KENARE/AFP

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju izglasao je rezoluciju kojom osuđuje Iran jer nije uspio objasniti tragove uranija pronađene na tri neprijavljene lokacije, rekli su diplomati na zatvorenom sastanku u srijedu, a Iran je na rezoluciju odmah odgovorio.

Samo su dvije članice Upravnog odbora - Rusija i Kina, glasale protiv teksta rezolucije, 30 ih je glasalo za, a tri su bile suzdržane, rekli su diplomati, kako prenosi Reuters.

Upravni odbor "izražava duboku zabrinutost" da tragovi uranija ostaju neobjašnjeni zbog nedovoljne suradnje Irana i poziva Iran da "bez zadrške" surađuje s agencijom, stoji u tekstu usvojene rezolucije.

Tekst koji su predložili Sjedinjene Države i E3 (Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Njemačka) prvi je koji kritizira Teheran izglasan u UN-ovoj agenciji od lipnja 2020., piše agencija France presse. Podsjeća da je u tom razdoblju Iran pojačao stupanj obogaćivanja uranija, a nastupio je zastoj u pregovorima između potpisnica koje nastoje reaktivirati Sporazum o iranskom nuklearnom programu pošto se iz njega jednostrano povukao SAD.

Tri zemlje su se suzdržale od glasanja: Indija, Libija i Pakistan, piše agencija France presse.

Američka veleposlanica Laura Holgate u raspravi prije glasanja rekla je: "Mi ne poduzimamo te mjere kako bismo otežali sukob u političke svrhe".

"Ne želimo takvu eskalaciju", već jednostavno "vjerodostojna objašnjenja" kako bismo mogli zatvoriti to pitanje, rekla je u odgovoru na kritike Moskve i Pekinga.

Teheran je odgovorio isključenjem nadzornih kamera koje je IAEA postavila kako bi pratila nuklearne aktivnosti u iranskim postrojenjima.

Glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) Behrouz Kamalvandi upozorio je da Iran "razmatra i druge mjere".

"Iran ne provodi skrivene nuklearne aktivnosti niti ima neprijavljenih nuklearnih postrojenja. Riječ je samo (o akciji zapadnih zemalja) da održe najveći mogući pritisak na Iran", rekao je direktor AEOI-ja Mohammad Eslami.

Teheran predstavio nove prijedloge za oživljavanje sporazuma iz 2015.

Iranski šef diplomacije Hossein Amir-Abdollahian rekao je da je Teheran predstavio novi prijedlog Sjedinjenim Državama za oživljavanje sporazuma iz 2015., javila je iranska televizija.

Otkako je tadašnji američki predsjednik Donald Trump 2018. odlučio istupiti iz sporazuma i ponovno uveo Iranu sankcije, Teheran je i sam postupno odustajao od svojih obveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 14:59