PREGOVORI O BLOKADI

'UPRAVO SI SVE SJEB***!' Procurile informacije o novom Trumpovom vulgarnom ispadu, na važnom sastanku ponizio je jednog od svojih najbližih suradnika

 
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump ponizio je šefa svog kabineta Micka Mulvaneyja tijekom nedavnog sastanka s demokratskim čelnicima u Bijeloj kući.

- Upravo si sve sjeb***, Mick! - navodno mu je rekao Trump tijekom sastanka na kojem su 4. siječnja s čelnikom demokrata u Senatu Chuckom Schumerom i predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi pregovarali o financiranju zida na meksičkoj granici i blokadi američke administracije, javlja portal Axios.

Trumpov vulgarni ispad se dogodio nakon što se Mulvaney uključio u jedan dijalog i predložio kompromisno rješenje. Predsjednik SAD-a je nakon toga pobjesnio, upao mu u riječ i poklopio ga psovkom.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće nije demantirao ove informacije, ali je ustvrdio kako su navedeni citati 'pretjerivanje koje ne odražava dobar odnos koji su Mulvaney i predsjednik izgradili tijekom dvije godine.' - Pa oni su se poslije toga šalili o svemu tome - dodao je.

Opširnije o ovom sastanku pročitajte OVDJE

Podsjetimo, djelomična obustava rada američke državne uprave zbog spora predsjednika Donalda Trumpa i demokrata oko proračuna ušla je u subotu u 22. dan i tako postala najdulja u američkoj povijesti.

Acting White House chief of staff Mick Mulvaney attends a Cabinet meeting on day 12 of the partial U.S. government shutdown at the White House in Washington, U.S., January 2, 2019. REUTERS/Jim Young
REUTERS
Mick Mulvaney

Nema naznaka raspleta krize koja je rezultirala zatvaranjem muzeja i nacionalnih parkova i za stotine tisuća službenika znači neplaćeno odsustvo s posla ili rad bez plaće.

Zastupnici američkog Kongresa napustili su Washington tijekom vikenda i nema naznaka da će doći do skorog susreta republikanaca i demokrata s predsjednikom Trumpom kako bi se pokušao pronaći izlaz iz krize. U subotu je obustava rada postala nadulja u povijesti nadmašujući onu iz 1995./96..

U središtu spora je Trumpov zahtjev za 5,7 milijarda dolara za gradnju zida prema Meksiku koji demokrati ne žele ispuniti. Trump tvrdi da je takav zid potreban kako bi se zaštitila nacionalna sigurnost a demokrati ga odbijaju financirati tvrdeći da se radi o razbacivanju novca poreznih obveznika na neučinkovitu mjeru.

S obizrom na to da nema dogovorenog nastavka pregovora ostaje opcija da Trump proglasi izvanredno stanje i sam sebi odobri sredstava za gradnju zida. Kontroverzni potez mogao bi biti suočen s pravnim preprekama jer stručnjaci tvrde da stanje na američko-meksičkoj granici ne opravdava uvođenje izvanrednog stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:11