JOSEP BORRELL

‘Upravo smo imali jedan od najnapetijih sastanaka u povijesti EU... Očekujemo od Putina da poštuje međunarodno pravo‘

‘Očekujemo od ruskog predsjednika Vladimira Putina da poštuje međunarodno pravo i da ne prizna neovisnost Donjecka i Luganska‘

Josep Borrell

 Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell upozorio je da će EU Rusiji nametnuti sankcije ako Moskva izvrši napad na Ukrajinu i ako prizna neovisnost regija Donjeck i Lugansk. Rekao je to nakon sastanka ministara vanjskih poslova članica EU u Bruxellesu, netom prije priopćenja iz Kremlja u kojem je najavljeno da će Putin dvije spomenute regije priznati.

Borrell je rekao da je ovo bio najduži i najnapetiji sastanak kojeg se on sjeća.

Rekao je da je Rusija izazvala najveću prijetnju ratom u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

- Dok smo raspravljali, pratili smo raspravu Vijeća sigurnosti Ruske Federacije s velikom zabrinutosti. Shvatili smo da konačna odluka nije donijeta. Očekujemo od predsjednika Vladimira Putina da poštuje međunarodno pravo i da ne prizna neovisnost Donjecka i Luganska. Ako on to napravi, mi ćemo odgovoriti oštrim mjerama - rekao je Borrell.

- Ako bude priznanja, onda ću ja staviti na stol prijedlog o sankcijama, a ministri će odlučiti. Odluka o tome se onda usvaja od strane ministara vanjskih poslova - dodao je Borrell.

Visoki predstavnik EU zaprijetio je da će se sankcije protiv Rusije odnositi i na Bjelorusiju ako se teritorij te države bude koristio za napadanje Ukrajine.

Ministri su podržali i prijedlog Komisije o dodatnoj hitnoj financijskoj pomoći Ukrajinu.

- Formalno smo usvojili odluku o davanju 1,2 milijardi eura pomoći Ukrajini. Također, odlučili smo pomoći Ukrajinskoj vojsci kao i Ukrajini s ekspertima za suočavanje s kibernetičkim napadima - rekao je Borrell. On je rekao da za sada EU zemlje i EU nije povukla diplomatske službe iz Ukrajine.

- Naše ambasade i diplomatske misije u Kijevu ostaju otvorene i potpuno funkcionalne, s izuzetkom jedne države - rekao je Borrell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:51