SEKULARIZAM U ŠKOLI

Upute francuskih vlasti učenicima: 'U školi nema velova, nema križeva i nema vjerskih prigovora'

 Getty Images

Francuske vlasti ovaj će tjedan u svojim školama izvijestiti obavijest za učenike koja će ih u 15 točaka podsjetiti da nemaju pravo nositi u školi vjerska obilježja poput vela ili križa oko vrata, niti da mogu prigovarati na kurikulum na temelju svojih vjerskih uvjerenja.

Ministar obrazovanja Vincent Peillon izjavio je kako ove su obavijesti o 15 pravila jednostavno nova potvrda načela sekularnosti u državnim školama, odnosno razdvojenosti crkve i države koja je u Francuskoj na snazi već više od 100 godina.

Osim što se učenike podsjetilo da niti jedan dio kurikuluma ne mogu osporavati zbog svojih vjerskih uvjerenja (kao učenje o evoluciji, primjerice), učitelje se napomenulo kako im nije dopušteno u državnu školu donositi svoja vjerska ili politička uvjerenja.

Vijest o "povelji sekularizma" koja će biti obješena na školskim zidovima izazvala je kritike u islamskim krugovima. Kako pišu mediji, one "umjerenije" muslimanske organizacije su povelju prihvatile, ali neke druge je smatraju neizravnim napadom na islam i njegova učenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:38