OSVETA PRIRODE

Uragan Alex ometa čišćenje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu

Nakon što je čak pet tjedana curila nafta te počeo proces čišćenja mrlje, stigao je i prirodni faktor koji ometa da se ekološka katastrofa još više ne proširi.

Kao da se sve urotilo da bi se zaustavilo širenje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu. Nakon što je čak pet tjedana iz naftne bušotine curila nafta te počeo proces čišćenja mrlje, stigao je i prirodni faktor koji ometa da se ekološka katastrofa još više ne proširi.

Tropska oluja Alex koja je dosegla brzinu uragana poremetila je čišćenje ogromne naftne mrlje u Meksičkom zaljevu jer zbog snažnih vjetrova i valova visokih četiri metra trenutačno je nemoguće prikupljati naftu, bacati raspršivače ili pak kontrolirano spaljivati mrlju. Očekuje se da će Alex doći do kopna nedaleko od granice između Teksasa i Meksika u srijedu navečer.

Upozorenje na dolazak uragana objavljeno je za obalu Teksasa južno od zaljeva Bafin, pa sve do ušća rijeke Rio Grandea i duž obale meksičkog La Cruza.

Čišćenje će biti zaustavljeno na nekoliko dana.

Zanimljivo je da se među dvanaestak zemalja i međunarodnih agencija koje su ponudile pomoć u čišćenju naftne mrlje, nalazi i Hrvatska. Lijepo od nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:10