SMRTONOSNI VJETAR

Uragan Ian ponovno ojačao, približava se Južnoj i Sjevernoj Karolini: ‘Oluja je još opasna‘

Joe Biden rekao je da bi uragan Ian mogao biti "najsmrtonosniji" uragan u povijesti Floride
 Sean Rayford/Afp

Uragan Ian ponovno je ojačao i u petak će se približiti obali Južne Karoline, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Ian, koji je poharavši Floridu oslabio u tropsku oluju, sada je oko 540 km udaljen od Cape Feara u Sjevernoj Karolini, s vjetrovima koji pušu 120 km na sat.

"Ian bi mogao nešto ojačati prije nego što sutra stigne do kopna nakon čega će, prema prognozama, brzo oslabjeti iznad jugoistočnoga dijela SAD-a s petka na subotu", dodaje se u izvješću centra sa sjedištem u Miamiju.

Očekuje se da bi Ian mogao stići do kopna u petak oko 14 sati po lokalnom vremenu, sjeverno od Charlestona. Upozorenje za uragan izdano je na priobalnom području dugom oko 370 km, od granice Južne Karoline i Georgije sve do Cape Feara u Sjevernoj Karolini.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper pozvao je stanovnike da "poduzmu potrebne mjere" te upozorio na mogućnost poplava, odrona i tornada. "Oluja je još opasna", rekao je Cooper.

Uragan Ian pogodio je u srijedu poslije podne Floridu kao uragan 4. kategorije, s vjetrovima maksimalne brzine od 241 km na sat.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak u sjedištu Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama da bi uragan Ian mogao biti "najsmrtonosniji" uragan u povijesti Floride. "Još se ne znaju točni podaci, ali prema prvim izvješćima koja smo čuli, broj poginulih mogao bi biti znatan", rekao je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 11:14