OPASNA OLUJA

Uragan Laura ojačao u ekstremno opasnu kategoriju 4: U tijeku evakuacije ljudi, otkazana nastava

Laura koja je u utorak bila na 845 km od Louisiane, donijela je snažne pljuskove i poplave na Haitiju i u Dominikanskoj Republici
Evakuacija u Louisiani
 Joe Raedle

Intenziviraju se evakuacije stanovnika obalnog područja jugoistočnog Teksasa u srijedu s približavanjem uragana Laura koji je ojačao u kategoriju 4 i prijeti potencijalno "katastrofalnom" plimom američkim obalama Meksičkog zaljeva.

Kako javlja CNN, uragan Laura je u samo 15 sati iz kategorije 1 ojačala u ekstremno opasnu kategoriju 4. Pušu vjetrovi jačine 140 kilometara na sat.

S otoka Galveston, južno od Houstona, evakuacije su počele u utorak ujutro, priopćile su lokalne vlasti.

Za evakuacije su na raspolaganju i autobusi teksaške hitne službe. Sveučilište A&M ispražnjeno je i u školama je otkazana nastava za ovaj tjedan.

image
Joe Raedle

Vršitelj dužnosti gradonačelnika, Craig Brown izjavio je u srijedu da su stanovnici surađivali u evakuaciji iako su neki željeli ostati u svojim domovima.

"Ako ne žele otići to im je dopušteno, ali ih upozoravamo da im neće biti na raspolaganju hitne službe", rekao je.

Susjedni grad Crystal Beach je izgledao prazan, pišu lokalni mediji.

Laura koja je u utorak bila na 845 km od Louisiane, donijela je snažne pljuskove i poplave na Haitiju i u Dominikanskoj Republici gdje je najmanje 24 ljudi izgubilo život. Na Kubi je prouzročila tek materijalnu štetu.

image
Sabine Pass, Texas
Eric Thayer
image
Evakuacija u Texasu
Eric Thayer

U utorak je u Meksičkom zaljevu puhala brzinom od 120 km/h, prije nego što je zaprijetila saveznim državama Teksasu i Louisiani.

Američkoj obali prijeti, u manjoj mjeri, i Marco koji je u nedjelju navečer oslabio u oluju.

Iznimno se rijetko događa da dva uragana ili dvije slične meteorološke pojave dolaze tako blizu jedna drugoj u Meksičkom zaljevu, kažu stručnjaci.

Razdoblje uragana na Atlantiku koje službeno traje od 1. lipnja do 30. studenog ove godine bi moglo biti posebno burno. NHC očekuje 25 ciklona od kojih je Laura 12. a Marco 13.

image
Louisiana
Andrew Caballero-reynolds
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 02:56