OLUJA

Uragan Sally pogodio obalu Alabame, donio veliku opasnost od poplava i šteta

Vjetrovi su se ubrzali i pušu 165 km na sat, što može izazvati velike štete
 Handout/RAMMB/NOAA/NESDIS/AFP

Uragan Sally pogodio je alabamsku obalu Meksičkog zaljeva u srijedu ujutro kao uragan druge kategorije, nakon što su se vjetrovi pojačali preko noći.

Vjetrovi su se ubrzali i pušu 165 km na sat, što može izazvati velike štete.

Uragan također predstavlja opasnost od "katastrofalnih i za život opasnih" poplava duž dijelova sjeverno-središnje obale Zaljeva, priopćio je Nacionalni centar za uragane.

NHC je ranije objavio da bi uragan mogao uzrokovati više od 60 cm kiše na nekim područjima dok se pomiče prema unutrašnjosti.

Uragan Sally zahvatio je kopno u Gulf Shoresu u Alabami i kretao se prema granici Alabame i Floride brzinom od 5 km/h. Vjetrovi i kiše protezat će se od Mississippija do Floride Panhandle, rekao je NHC.

Dužnosnici širom juga pozvali su stanovnike nižih područja da se sklone od vjetrova i kiše. No nekima je polagani dolazak uragana Sally oživio uspomene iz djetinjstva na prošle oluje kad su iz prve ruke svjedočili moći prirode.

Thomas Harms u utorak je promatrao kako se valovi zalijeću u općinski mol Fairhope i prisjetio se prošlih oluja. Kao dijete išao je s djedom dočekivati oluje, sad je u utorak isto učinio i sa svojim sinom.

"To na neki način malo uklanja strah i pomaže vam razumjeti i opasnosti", rekao je Harms. "To sam nekako prenosio sinu čineći isto kao nekad."

Drugi su mu se pridružili na molu kako bi pratili oluju koja dolazi.

"Bili smo kod kuće i govorili 'dosadno nam je', pa sam se pitao 'kako da odemo u Fairhope i vidimo kako je ondje vani." Kao što vidite, prilično je loše ", rekao je Warren Babb.

Očekuje se da će šteta prouzročena uraganom Sally doseći između dvije i tri milijarde dolara, rekao je Chuck Watson iz centra Enki Research, koji prati tropske oluje i predviđa troškove njihove štete.

Ta bi se procjena mogla povećati bude li na kopnu jačih kiša, rekao je Watson.

Luke, škole i tvrtke bile su zatvorene duž obale kad se uragan obrušio na to područje. Kako se oluja pomicala prema istoku, luke uz rijeku Mississippi u srijedu su ponovno otvorene za putovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:28